Consiliul Local Lugoj a adoptat „Declarația de Reunire” cu Republica Moldova

În ședința extraordinară de joi, 15 martie, Consiliul Local Lugoj a adoptat, cu unanimitate de voturi, „Declarația de Reunire” cu Republica Moldova.

Inițiativa a aparținut consilierului PMP Fedor Mașniță, documentul fiind semnat de către toți consilierii lugojeni.

Conform documentului, Consiliul Local Lugoj:

 1. Își exprimă solidaritatea deplină faţă de toate Consiliile Locale, Raionale și Judeţene din Republica Moldova și România, care și-au afirmat deschis declaraţiile de reîntregire naţională;
 2. Îndeamnă toate unitățile administrativ-teritoriale din Republica Moldova și România să urmeze cu încredere și curaj acest exemplu de demnitate națională;
 3. Condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov, încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă la 23 august 1939, pact care a dus la anexarea Basarabiei de către URSS, la arestări și execuţii publice, la deportări în masă, la înfometare și la deznaţionalizare;
 4. Solicită Parlamentelor Republicii Moldova și României să emită o declarație comună privind reîntregirea țării și a neamului românesc, după care să elaboreze și să aprobe în regim de urgență un pachet de legi privind Reunirea Basarabiei cu România.

„Generaţia de azi are datoria morală de a lupta pentru aceleași idealuri apărate cu preţul vieţii lor de înaintașii noștri. Poporul român nu poate sărbători Centenarul Unirii fără o parte din teritoriile românești, care au făcut obiectul marii sărbători de la Alba Iulia, în 1918. Să facem tot ce stă în puterea noastră pentru reîntregirea ţării în anul centenar 2018. O sărbătoare adevărată a poporului român poate avea loc în aceleași condiţii din 1918. Nu trebuie să uităm suferinţele trecutului, chinurile fraţilor, părinţilor și bunicilor noștri care au luptat pentru pământul acesta românesc umilit prin lagărele sovietice, de unde unii nu s-au mai întors. Mai mult, împotriva voinţei lor, fraţii noștri din Basarabia au fost rupţi de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler și a lui Stalin. Prin prezenta declaraţie, ne asociem demersurilor primarilor din Republica Moldova (Basarabia) de a lupta împreună pentru recunoașterea valabilităţii actului Unirii citit de bistriţeanul Iuliu Hossu, la 1 decembrie 1918. Ne exprimăm dorinţa de a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri, fără ca pământul românesc să aibă graniţa la Prut”, se menționează în declarația simbolică adoptată de către Consiliul Local Lugoj.

Municipiul Lugoj este înfrățit, din anul 2001, cu orașul Nisporeni, din Republica Moldova.

Un comentariu la „Consiliul Local Lugoj a adoptat „Declarația de Reunire” cu Republica Moldova

 • 16 martie 2018 la 18:04
  Permalink

  Tratatul a fost solicitat de Hitler care i-a dat lui Stalin fostele teritorii ale Imperiului Rus pentru a determina pe URSS să devină temporar neutră în agresiunile germane. Tratatul a avut loc datorită MBrt şi Franţei care nu au acceptat un Tratat împotriva Germaniei solicitat de URSS în luna mai-august 1939 şi de care a profitat Hitler – deci vinovaţii principali pentru pierderea Basarabiei sunt anglo-francezii.
  Unirea cu R.Moldova în viitor va fi posibilă doar în două situaţii: Transnistria să devină stat independent ca şi Kosovo recunoscut la ONU sau, Transnistria să devină provincie a Rusiei recunoscută la ONU.
  UE şi NATO nu permit membrii cu probleme teritoriale cu alte state mai ales cu Rusia de care tremură SUA şi NATO. În anul 1997 E.Constantinescu a fost nevoit să semneze Tratatul cu Ucraina”în poziţie de drepţi” pentru a putea intra România în UE şi NATO deşi teritorii româneşti sunt în Ucraina. În concluzie unirea cu România nu va fi posibilă niciodată, sunt doar poveşti de cafenea.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.