Consiliul Local Lugoj a hotărât: dări mai mari, pentru lugojeni, în 2022
Consiliul Local Lugoj a stabilit, în ultima ședință ordinară din acest an, nivelul impozitelor și taxelor locale, precum și al taxelor speciale pentru anul 2022.
Deși nu a fost agreat de consilierii PSD, USR PLUS și PMP, proiectul de hotărâre, inițiat de către primarul Claudiu Buciu, a fost aprobat prin votul consilierilor PNL, care dețin majoritatea în Consiliul Local Lugoj.
Astfel, se vor majora cu 30% impozitele pentru clădirile nerezidențiale, cu 25% impozitele pentru mijloacele de transport aparținând persoanelor fizice și cu 50% impozitele pe mijloacele de transport datorate de persoanele juridice.
De asemenea, se majorează, cu o cotă adițională de 50% față de nivelul stabilit, taxa specială pentru eliberarea (emiterea) anuală a acordului privind exercitarea activității de comercializare în zone publice, iar cu 30% taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice pentru desfacerea de produse care fac obiectul comerțului stradal/ambulant.
Primarul Claudiu Buciu a explicat, într-o postare pe Facebook, că majorarea impozitelor și taxelor locale este cauzată de… creșterea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale, care va genera, conform estimărilor făcute de reprezentanții primăriei, cheltuieli din bugetul local mai mari cu 12,5 milioane de lei, față de anul 2021, pentru plata utilităților la spital, instituțiile de învățământ și la sediile în care își desfășoară activitatea instituțiile administrației publice locale.
„Din păcate, din cauza creșterii prețurilor la energia electrică și la gazele naturale, anul 2022 va aduce și majorarea anumitor taxe și impozite. Creșterile de taxe nu vor acoperi însă nici măcar jumătate din deficitul care se va înregistra, urmând să luăm și măsuri drastice de reducere a cheltuielilor primăriei.
Din bugetul local se plătesc utilitățile pentru spital, instituțiile de învățământ și sediile în care își desfășoară activitatea instituțiile administrației publice locale. În baza evaluărilor făcute estimăm că în 2022 va trebui să alocăm cheltuielilor cu utilitățile o sumă mai mare cu 12,5 milioane de lei față de anul 2021. Ceea ce reprezintă 40% din veniturile proprii ale bugetului local. Din păcate, pe moment, singura modalitate de a acoperi o parte din aceste creșteri este mărirea taxelor și impozitelor locale alături, evident, de reducerea cheltuielilor.
Se vor majora impozitele doar pentru clădirile nerezidențiale – spații comerciale, industriale sau cu altă destinație indiferent de proprietar (persoană fizică sau juridică), acestea urmând să crească de la 1% din valoarea de impozitare la 1,3% din valoarea de impozitare, așa cum au fost, pentru persoanele juridice și până în 2020 inclusiv. Pentru clădirile destinate locuirii, impozitele nu se vor majora.
De asemenea se vor majora impozitele pe mijloacele auto atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice, media de majorare fiind de circa 30 lei/mijloc de transport/an. În aceeași ordine de idei, au fost anulate facilitățile fiscale de care beneficiau anumite categorii de contribuabili, considerând că nu se mai justifică acordarea lor în actualul context.
În măsura în care subvențiile guvernului și stabilizarea prețurilor vor permite, începând cu anul 2023, vom reevalua nivelul taxelor, existând posibilitatea să revenim la valorile actuale”, susține primarul Claudiu Buciu.