Consilierii independenți au inițiat două proiecte de hotărâri pentru accesarea de fonduri de la Ministerul Mediului

Unii consilieri lugojeni nu vor să facă doar figurație în Consiliul Local și să fie doar o mașină de vot. Chiar dacă sunt minoritari, cei trei consilieri independenți – Marius Martinescu, Liviu Brândușoni și Mihai Anghel – au depus la Registratura Primăriei Lugoj două proiecte de hotărâri care să fie introduse pe ordinea de zi a ședinței ordinare din data de 31 august. Ambele proiecte au ca obiectiv obținerea de fonduri nerambursabile de la Ministerul Mediului, prin două programe mari: Casa Verde și Casa Verde Plus.

„Așa cum am anunțat, suntem preocupați să găsim pentru investițiile din Lugoj și alte surse de finanțare în afara bugetului local și a împrumuturilor contractate de Primărie”, a declarat consilierul independent Marius Martinescu, subliniind faptul că cele două proiecte inițiate și depuse de către grupul de consilieri independenți ar putea aduce în vistieria municipiului Lugoj 2.500.000 de lei.

Primul proiect se referă la atragerea de fonduri în vederea eficientizării energetice a mai multor obiective din oraș, precum Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Nicolae” și grădinița din cartierul Eftimie Murgu, dar și alte imobile pe care primăria le poate identifica pentru a fi incluse în lista de priorități, așa cum reiese din nota de fundamentare. Valoarea finanțării nu poate depăși 500.000 de lei ca și cheltuieli eligibile și doar 90% din cheltuieli pot fi finanțate, diferența urmând să fie alocată de beneficiar. Tot în cadrul programului se poate face decontarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic, precum și a cheltuielilor cu montarea, probele și a TVA-ului, durata de implementare fiind de 24 de luni.

Cel de-al doilea proiect se referă la participarea municipiului Lugoj la programul privind instalarea sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă. Prin acest proiect municipalitatea lugojeană poate obține o finanțare nerambursabile de 2.000.000 de lei. Acești bani ar putea fi folosiți pentru realizarea proiectului și a unui foraj de mare adâncime la bazinul acoperit, unde se dorește folosirea energiei geotermale.

„Cele două proiecte pot aduce la nivel de municipiu o finanțare nerambursabilă de 2.500.000 de lei. Mi se pare o ofertă de nerefuzat! Doar că va fi mai mult de lucru în compartimentele de specialitate ale Primăriei”, a conchis Marius Martinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.