Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”, la cea de-a VI-a ediție

Şcoala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj organizează, în zilele de 27 şi 28 aprilie, cea de-a VI-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”, adresat micilor interpreţi.

Competiția este structurată pe două secțiuni: pian solo (preșcolari și elevi din învățământul primar) și muzică de cameră (pian la 4 și 6 mâini, pian-acompaniament și ansamblu cameral cu pian), unde pot participa și pianiști din ciclul gimnazial.

Participă peste 140 de concurenți, din Timișoara, Lugoj, Caransebeș, Reșița, Deva, Alba Iulia, Petroșani și Târgu Jiu.

Juriul este alcătuit din pianiști-concertiști și pedagogi de excepție: Vanda Albotă, pianistă-concertistă, profesoară la Universitatea din Essen, lector univ. dr. Laura Smărăndescu și conf. univ. dr. Carmen Manea (Universitatea Națională de Muzică din București).

Vineri, 27 aprilie, începând cu ora 9, înainte de debutul concursului, Studioul de Concerte „Elisabeta Toth” al Şcolii de Muzică „Filaret Barbu” va fi gazda unui concert festiv susținut de câțiva olimpici ai școlii lugojene de muzică și de doi maeștri de la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara: violonista Cristina-Alina Mălăncioiu (prodecan al instituției) și pianistul Victor-Andrei Părău. Cu acest prilej va fi inaugurat noul pian de concert Yamaha și noua sală festivă, renovată grație diligențelor unei firme lugojene de top: Honeywell Life Safety Romania SRL.

Premiile concursului vor fi înmânate câştigătorilor în preludiul Galei laureaţilor, care va avea loc sâmbătă, 28 aprilie, începând cu ora 18, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”.

Câştigătorul Marelui Premiu şi al Trofeului „Clara Peia” va fi desemnat, prin votul juriului, dintre participanţii la Gala laureaţilor.

Concursul este un omagiu adus profesoarei şi pianistei-concertiste lugojene Clara Peia-Vojkicza (1911-2005), protagonista celor mai importante manifestări muzicale organizate în perioada inter- şi postbelică, sub auspiciile Conservatorului lugojean, ca eminentă profesoară de pian, dar şi ca remarcabilă pianistă-concertistă, în cadrul stagiunilor Orchestrei Societăţii Filarmonice din Lugoj, instituţie fondată în anul 1927.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.