Concerte în Peștera Românești și proiecții de film

Peştera Româneşti, un loc cu o istorie bogată și un patrimoniu cultural remarcabil, devine în fiecare an gazda unui eveniment muzical şi cultural de excepţie, organizat şi finanţat de Fundația Academică Culturală Timișoara.

Anul 2023 marchează un moment special pentru acest eveniment unic, deoarece este aniversată cea de-a 40-a ediţie a concertelor din Peștera Românești.

Cu o tradiţie ce se întinde pe parcursul a peste patru decenii, acest eveniment reprezintă un adevărat reper în lumea muzicii şi culturii din România și din întreaga lume. Din anul 1999, Fundația Academică Culturală Timișoara a preluat organizarea și finanțarea concertelor, transformând acest eveniment într-o atracție culturală de prim rang.

Pentru anul 2023, organizatorii au pregătit două ediții speciale ale concertelor simfonice din Peștera Românești: Ediţia 39 și Ediţia 40. Aceste evenimente vor avea loc în octombrie, în zilele de 8 şi 15 octombrie 2023. Este o ocazie unică pentru iubitorii de muzică să experimenteze aceste concerte spectaculoase într-un cadru natural deosebit.

Pe lângă cele două concerte principale, Peştera Româneşti va găzdui și alte 8 activităţi atractive, la care sunt așteptați peste 10.000 de spectatori, cu intrare liberă pentru public.

Aceste evenimente includ un concert susținut de Orchestra de Suflători a Liceului de Artă „Ion Vidu” și un alt concert al Filarmonicii Râmnicene în săptămâna următoare.

Pentru pasionații de film și istorie, vor fi organizate două proiecţii de filme artistice în peşteră, unde veți putea urmări peliculele cu Bela Lugosi în rolul lui Dracula și Johnny Weissmuller în rolul lui Tarzan. Amândoi actori au legături strânse cu Lugoj și Timișoara, aducând un omagiu valorilor culturale locale.

Concertul de duminică, 8 octombrie, ora 13, va fi susținut de Orchestra de Suflători a Liceului de Artă „Ion Vidu”  din Timișoara, împreună cu soliștii Lois Munteanu (vioară) și Vlad Obersterescu (clarinet). După terminarea concertului, în peșteră va avea loc proiecția filmului artistic „Contele Dracula”, cu Bela Lugosi, actor născut la Luggoj, în 20 octombrie 1882.

Evenimentul nu se limitează doar la muzică și film. Pentru cei curioși să descopere secretele de sub pământ, vor fi disponibile două instrucțaje speologice și sesiuni de tiroliană pentru copii și tineret, organizate în două weekend-uri diferite. De asemenea, vor avea loc două dezbateri interesante despre turismul cultural și ecoturism, oferind participanților o perspectivă mai profundă asupra importanței conservării și promovării patrimoniului cultural și natural al regiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.