Colocviul Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi”, ediția a VIII-a

Duminică, 13 octombrie, la Belinț va avea loc cea de-a VIII-a ediție a Colocviului Naţional de Folclor „Sabin V. Drăgoi”.

Manifestarea, inițiată și organizată de către muzicologul dr. Constantin-Tufan Stan, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, împreună cu lingvistul, traducătorul, poetul şi filozoful Simion Dănilă, membru al Uniunii Scriitorilor din România, va reuni oameni de cultură din întreg Banatul.

În cadrul manifestării, care va debuta la școala din localitate, cei prezenți vor asista la prelegeri pe teme de folclor, lansări de carte, prezentări de reviste din spațiul cultural bănățean. Totodată, va fi omagiată și personalitatea lui Trifu Șepețian (1819-1887), întemeietorul Corului Plugarilor din Chizătău, la două veacuri de la nașterea sa.

„Întemeietor al celei mai vechi corale rurale din <spațiul mioritic> românesc, Corul Plugarilor din Chizătău, parohul Șepețian, <cărunt la păr însă tânăr la inimă și vesel> (cum îl caracteriza un cronicar în periodicul timișorean „Luminătoriul”), a devenit un personaj aproape legendar, căruia va trebui să-i închinăm, în viitorul apropiat, un bust în bronz întru veșnică pomenire și cinstire. În toamna lui 2020, cei ce se îngrijesc de nemurirea numelui său vor organiza, la inițiativa și cu sprijinul nemijlocit al Înaltpreasfinției Sale Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, și al doamnei dr. Adela Popa, director la Consiliul Județean Timiș, jubileul de 180 de ani al venerabilei corale”, a anunțat muzicologul Constantin Tufan Stan.

Invitat special al celei de-a VIII-a ediții a Colocviului Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi” este Corul „Laudae” al Protopopiatului Ortodox Român din Reșița, dirijat de prof. Georgiana Ciucur.

În partea a doua a Colocviului, care se va desfășura la Căminul Cultural din Chizătău, va avea loc un spectacol muzical-coregrafic susținut de elevi olimpici și profesori de la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, precum și de Ansamblul Folcloric „Hora Belințului”, instruit de coregraful Adrian Zîmbran.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Belinț, al Școlii Gimnaziale Belinț, al Consiliul Județean Timiș, Asociației Cultural-Umanitare „Hora Belințului”, Inspectoratului Școlar Timiș și al Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj.

Lugoj Expres Colocviul Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi”, ediția a VIII-a Sabin V. Drăgoi Hora Belințului folclor cor Colocviul Naţional de Folclor „Sabin V. Drăgoi” colocviu național Chizătău Belinț Banatul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.