Cetățean de onoare al Lugojului, premiat în Belgia! Academicianul Ion Boldea, profesor emerit la UPT, distins cu „2021 EPE Outstanding Achievement Award”

Unul dintre cei mai prolifici profesori ai Universității Politehnica Timișoara (UPT), academicianul Ion Boldea, cetățean de onoare al municipiului Lugoj, a primit o nouă recunoaștere internațională, de această dată din partea Consiliului Executiv al Asociației EPE, în cadrul Conferinței EPE ECCE Europe, care a avut loc în prima parte a lunii septembrie, la Ghent, în Belgia.

Academicianul Ion Boldea a primit, cu această ocazie, distincția „2021 EPE Outstanding Achievement Award”.

Prin acordarea acesteia, Consiliul Executiv al Asociației EPE și Power Electronics Community își exprimă recunoștința pentru întreaga activitate a academicianului Ion Boldea și contribuțiile aduse în cadrul Asociației EPE în domeniul Electronicii de Putere. Asociația apreciază în mod deosebit cercetările în domeniul mașinilor electrice liniare și rotative, acționărilor electrice, generatoarelor eoliene și vehiculelor cu levitație magnetică.

Academicianul Ion  Boldea este recunoscut ca unul din specialiştii de frunte din lume în domeniul Maşini şi Acţionări Electrice. Ion Boldea a inventat o mașină oscilatorie liniară și a creat primul vehicul din lume alimentat de o pernă magnetică cu motoare liniare sincrone avansate. A publicat o serie de cărți internaționale despre diferite tipuri de mașini și unități electrice și a contribuit la multe conferințe EPE.

Conferința EPE ECCE Europe este cea mai mare din domeniul electronicii de putere și a acționărilor, atrăgând în fiecare an experți din numeroase țări. Cu scopul de a face schimb de idei și de a întâlni colegi profesioniști și cadre universitare, conferința EPE ECCE Europe reunește cercetători, ingineri care lucrează în avangarda tehnologiilor electronice de putere. În cadrul conferințelor EPE ECCE Europe este explorat rolul viitor al electronicii de putere în această revoluție ecologică și tehnologică.

Ion Boldea (fratele mai mare al fostului primar al municipiului Lugoj, Francisc Boldea) s-a născut la 7 ianuarie 1945 în Lugoj. A urmat cursurile Şcolii Generale Nr. 4, iar apoi a absolvit Liceul „Coriolan Brediceanu”. Este licenţiat al Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic Timişoara, promoția 1967, devenind ulterior, în 1973, doctor inginer, mentorul său fiind acad. Toma Dordea. Din 2011 este membru corespondent, iar din 2017 membru titular al Academiei Române.

Începută în anul 1968, întreaga activitate didactică s-a desfășurat în cadrul Catedrei de Mașini Electrice de la Universitatea Politehnica Timișoara. În decursul timpului a obținut titlurile și a ocupat funcțiile următoare: 1968-1975 asistent; 1975-1981 șef de lucrari; 1981-1991 conferențiar; 1991-2011 profesor; 2011-prezent profesor emerit.

Academicianul Ion Boldea a desfăşurat încă din tinereţe o intensă activitate ştiinţifică, publicând articole, studii de specialitate în diferite reviste din ţară şi străinătate. A publicat peste 50 de articole în reviste americane şi englezeşti şi peste 150 de lucrări la conferinţe internaţionale IEEE. Laureat al Premiului „Aurel Vlaicu” al Academiei Române în 1976 (la 31 de ani), cu prima carte publicată în SUA, Ion Boldea a fost ales, în 2002, membru plin al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, iar în anul 2004 a devenit membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Salzburg. De asemenea, din 2010 a fost ales Fellow al IEEE Committee, fiind singurul membru din România şi primul din Europa de Est. În 2015 a primit premiul Nikola TESLA, instituit în 1975, care se acordă în fiecare an unui reputat cercetător pentru „contribuții excepționale la generarea și utilizarea energiei electrice”.

Profesorul Ion Boldea a inventat şi a realizat în ţară, la Universitatea Politehnica Timișoara, primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante. De asemenea, a inventat o oscilomaşină liniară, brevetată în SUA şi alte 32 de ţări, care se află pe piaţa mondială.

 

Lugoj Expres Cetățean de onoare al Lugojului, premiat în Belgia! Academicianul Ion Boldea, profesor emerit la UPT, distins cu „2021 EPE Outstanding Achievement Award” Universitatea Politehnica Timișoara profesor emerit profesor primul vehicul din lume premiul Nikola TESLA premiu mașini electrice Lugoj Ion Boldea distincție Conferința EPE ECCE Europe cetățean de onoare al Lugojului cercetător Boldea academician 2021 EPE Outstanding Achievement Award

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.