Ceremonie militară publică pentru rostirea solemnă a numelor eroilor căzuți în Primul Război Mondial

Împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial a fost marcată de către Ministerul Apărării Naţionale prin organizarea unor acţiuni comemorative dedicate eroilor care au căzut pe câmpurile de luptă sau în prizonierat în timpul acestei conflagraţii.

Cu acest prilej,a organizat, vineri dimineața, în colaborare cu Primăria Lugoj, un ceremonial militar de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi, pentru reîntregirea României, în Primul Război Mondial. Evenimentul a avut loc la Monumentul Unirii, din centrul municipiului, cunoscut sub numele de “Soldatul cu puşca”.

Ceremonia a fost deschisă cu un serviciu religios, oficiat de P.On. Ioan Cerbu, protopopul otodox român al Lugojului, iar oficialitățile locale, în frunte cu primarul Francisc Boldea, senatorul Ioan Iovescu și deputatul Sorin Stragea, au depus flori și au aprins lumânări în memoria eroilor căzuți pentru reîntregirea României.

În cadrul ceremoniilor, care s-au desfășurat simultan în 100 de locații din țară, au fost citite, în premieră, numele celor care au făcut sacrificiul suprem pentru patrie. La Lugoj, au fost rostite numele a 300 de eroi, în memoria lor fiind ținut și un moment de reculegere.

În Primul Război Mondial au pierit peste 330.000 de militari români, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile care au fost răpuse de boli, foamete sau care au fost executate de trupele de ocupaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.