Cel de-al treilea eveniment  din Teatrul Cetății:  spectacolul ”Eréndira&bună-sa/replayed”

O poveste incandescentă la cel de-al treilea eveniment  din Teatrul Cetății:  spectacolul ”Eréndira&bună-sa/replayed” se va desfășura  miercuri, 7 decembrie 2022, de la ora 19:00, în Studioul Franciscan (Timișoara, str. E. Ungureanu nr.1).

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și Compania de teatru independent Arte-Factum continuă,  astfel, Teatrul Cetății, proiect de cultură comunitară, conceput de managerul Liliana Laichici  ca o platformă de acces a comunităților la teatrul independent.

Inspirat de  opera scriitorului Gabriel García Márquez, spectacolul propune subiecte acute, sensibile, vulnerabile, ale lumii contemporane. Încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și sincer despre abuz și traumă, despre cât și cum implici în practica teatrală experiențe personale traumatizante,  despre condiția actorului tânăr și  puterea lui de a discerne între  realitate și ”trăirism”,  despre cât  de pregătiți sunt tinerii actori  pentru acest joc cu focul, pe linia fluidă dintre viață și teatru. Vorbim despre una dintre cele mai monstruoase forme despre abuz, căci, dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat,  exploatarea sexuală a unei copile este o devianță atroce a lumii actuale. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru și îi modifică alchimia profundă, cum acționează el asupra resorturilor intime ale teatralității.  Eréndira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice,  este un spectacol de teatru cu actori tineri și  talentați, care au avut curajul și dorința de a explora teritorii fragile  ale parcursului lor personal și teatral.  Impactul pe care spectacolul nostru l-a avut,  faptul că sunt spectatori care revin la fiecare versiune și reprezentație, subliniază sensul acestui proiect, iar publicul este invitat, la final, la o sesiune Q&A despre temele spectacolului, declară regizorul Levente Kocsárdi.

Distribuția acestei noi versiuni a spectacolului îi cuprinde pe actorii Aida Olaru, Iulia Ioana, Teodor Cauș, Bálint Előd  (debut de rol), Flavius Ichim, Alexandru Popescu. Regia: Levente Kocsárdi; scenografia: M.C Donici; coregrafia: Alin Radu; video artist: Olimpiu Vuia; dramaturgie&adaptare: Simona Donici.

Spectacolul este jucat în limba română. Moderator al sesiunii Q&A  despre spectacol și despre temele sale sensibile  – traumă, abuz, trafic de persoane, vulnerabilitate –  va fi psihologul Mircea Dragu.

”Erendira&bună-sa/replayed” este o producție a Companiei independente Arte-Factum.

Asociația Culturală Arte-Factum este o organizație de cultură comunitară, companie independentă ce desfășoară proiecte de Teatru/ Pedagogie teatrală/ Laborator de instrospecție teatrală/ Arte vizuale/ Muzică contemporană/ Critică teatrală/ Regenerare urbană/rurală cu mijloace artistice.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș este o instituție publică de cultură finanțată de Consiliul Județean Timiș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.