Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj – 33 de ani de la retrocedare
La sfârșitul săptămânii trecute (sâmbătă, 21 ianuarie) s-au împlinit 33 de ani de când Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj a fost retrocedată Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj.
A fost prima Catedrală episcopală retrocedată în România, după reînvierea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
Actul de reparaţie istorică a avut loc prin bunăvoinţa Înalt Preasfintitului Dr. Nicolae Corneanu, – de Pie Memorie – Mitropolitul Banatului la acea vreme, care imediat după evenimentele din decembrie 1989 a fost de acord ca bunurile şi lăcaşurile de cult confiscate abuziv de către regimul comunist, în anul 1948, de la Biserica Greco-Catolică, să revină posesorilor de drept – Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, de Lugoj.
Catedrala episcopală din Lugoj, cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt”, a fost construită între anii 1843-1854. Ulterior, prin anul 1857, s-a adăugat sacristia. Stilul edificiului este compozit-baroc romantic.
Pictura originală a catedralei a fost inițiată de Episcopul Dr. Alexandru Nicolescu al Lugojului, care a încredințat această lucrare pictorului academic Prof. Virgil Simonescu, pictor care s-a specializat în Germania, la München, unde a făcut serioase studii pregătitoare în vederea pictării catedralei.
Pictura s-a realizat în tehnică tempera, de caseină, după rețetele și culorile, respectiv materialele date de o fabrică de profil din Düsseldorf (Germania). Aceasta a recomandat grundul cu ulei – cretă de munte- alaun dar spre sfârșitul lucrării s-a constatat că rețeta nu era cea mai bună, însă era prea târziu! Lucrările s-a executat între anii 1928 – 1932. Realizarea artistică este în stil neo-bizantin.
La terminarea lucrărilor, cu ocazia sfințirii, pictura catedralei Lugojului era considerată de specialiști drept cea mai frumoasă realizare de profil din sud-estul Europei.
După restituirea catedralei la 21 ianuarie 1990, îau fost efectuate ample lucrări de restaurare: reparații la acoperiș, la turn și la pereții exteriori. În interior s-a introdus instalația de încălzire centrală și s-a mobilt cu bănci. Aceste lucrări s-au executat sub îndrumarea Î.P.S.S. Ioan Ploscaru, în perioada 1990-1994.
În anul 1995 s-au efectuat lucrări de reparații, înnoiri și de modernizare a sacristiei.
Pictura catedralei – monumentala operă de artă a marelui artist Prof. Virgil Simonescu – a fost restaurată, între anii 1998-2000, de către pictorii Ludovic Miltaller senior și Ludovic Miltaller junior, din Arad.