Case familiale și Centre de zi pentru copiii instituționalizați, cu bani europeni, la Găvojdia și Lugoj

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș au semnat luni, 11 martie, la sediul Consiliului Județean Timiș, contractele de finanțare pentru trei proiecte în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Cele trei proiecte prevăd construirea de case familiale și locuințe protejate, respectiv reabilitarea, extinderea sau înființarea unor noi centre de zi pentru copiii și adulții cu dizabilități sau cei instituționalizați:

  • Construirea a două case de tip familial și reamenajare și extindere Centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități Lugoj
  • Construirea a două case de tip familial și înființarea Centrului de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă Găvojdia
  • Construirea de trei locuințe protejate și reabilitarea, extinderea și dotarea unui Centru de zi Periam.

Proiectele sunt implementate în parteneriat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, împreună cu Consiliul Județean Timiș.

Contractele de finanțare au fost semnate de Emilia Milutinovici, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, și de Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest, în prezența președintelui Consiliului Județean Timiș,  Călin Dobra.

La Lugoj vor fi construite două case familiale în vederea dezinstituţionalizării copiilor de la Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică din municipiu, care urmează să fie închis. Locuințele, cu o suprafață construită de 600 mp, vor fi edificate pe același amplasament cu Centrul de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi, care va trece de asemenea prin ample lucrări. Centrul va fi reamenajat, extins și dotat corespunzător, cu săli de art-terapie, meloterapie, ludoterapie, logoterapie, kineto-terapie și hidroterapie, cabinete de asistență socială și psihologie etc.

La Găvojdia va fi înființat un Centru de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă (249 mp) și vor fi construite două case de tip familial (1.154,88 mp), în vederea dezinstituţionalizării copiilor de la Centrul de Plasament Găvojdia, care va fi închis. Proiectele prevăd inclusiv dotările necesare funcționării acestor structuri.

La Periam proiectul prevede construirea a trei locuințe protejate, în această localitate, precum și extinderea, reabilitarea și dotarea unei clădiri existente  și amenajarea acolo a unui centru de zi (206,18 mp) pentru persoanele cu dizabilități.

Sute de persoane, copii și adulți cu dizabilități, vor beneficia de serviciile centrelor de zi și de infrastructura de dezinstituționalizare.

Valoarea totală a celor trei proiecte este de 20.608.668,09 lei, din care 12.076.778,67 lei finanțare nerambursabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.