Cărți pentru Cuba. Acțiunea inedită a unui pensionar lugojean

Are doar 1000 de lei pensie și este admirator al liderului cubanez Fidel Castro. Pensionarul lugojean Ștefan Zamfirescu vrea însă să sprijine comunitatea românilor din Cuba printr-o donație de carte și, dacă este cazul, cu 4.000 – 5.000 de euro, pentru amenajarea unui sediu la Havana.

Cele 191 de cărți din biblioteca proprie, pe care pensionarul lugojean vrea să le ducă în Cuba au obținut certificatul de export definitiv din partea Ministerului Culturii și Cultelor, prin Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Demersul pensionarului lugojean nu ar fi avut sorți de izbândă dacă nu ar fi fost susținut de consilierul județean Nicu Bădina, care s-a implicat în această acțiune inedită, atât în corespondența cu Ambasada Cubei în România, cu Institutul Cultural “Eudoxiu Hurmuzachi” al românilor de pretutindeni, cu Ambasada României din Havana și cu alte instituții, cât și în efectuarea tuturor demersurilor ca această donație de carte să ajungă cu bine în Cuba, împreună cu donatorul acesteia, care și-a propus să petreacă o lună de zile la Havana, pentru a cunoaște comunitatea românilor din această țară îndepărtată.

Cele 191 de cărți donate de Ștefan Zamfirescu vor ajunge la românii din Cuba pe calea aerului, pe ruta Budapesta – Zurich – Havana.

„Donaţia de carte a domnului Zamfirescu către Havana este un gest care va rămâne în istoria oraşului. Ştiu că domnia sa intenţionează să stea o lună în Cuba, pentru a cunoaşte comunitatea românească de acolo. La întoarcere, vom organiza o nouă întâlnire, în care ne va împărtăşi impresiile”, a spus Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale Lugoj, în cadrul unei întâlniri prilejuite de prezentarea acestui proiect care s-a bucurat și de susținerea Comisiei de cultură a Consiliului Local Lugoj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.