Când și cum a fost reglementată meseria de detectiv privat în România?

Profesia de detectiv privat este una care există de multe secole. Deși a fost cunoscută sub diferite denumiri, cei care practicau această meserie aveau, în principiu, aceleași obiective ca și în ziua de astăzi, acelea de a ajuta oamenii să afle adevărul, printre altele.

În ceea ce privește această meserie desfășurată pe teritoriul României, foarte mulți oameni au început să o practice, mai ales după anul 1990, când au ieșit de sub conducerea comunistă. Cu toate acestea, oficial, meseria de detectiv privat a fost reglementată abia în anul 2003, prin Legea nr. 329.

Care sunt prevederile legale referitoare la meseria de detectiv?

Legea nr.329/ 2003 a fost republicată în anul 2014, prevederile acesteia fiind actualizate la condițiile actuale ale societății, astfel încât cei care practică meseria de detectiv particular să își desfășoare activitatea fără a încălca drepturile oamenilor la viața intimă, privată și familială, precum și alte drepturi fundamentale.

Legea care reglementează meseria de detectiv privat în România prevede mai multe norme, de la modalitatea în care detectivii ar trebui să își desfășoare activitatea, până la modul în care oamenii pot ajunge să practice această meserie. Astfel că persoanele care intenționează să devină detectivi privați trebuie să obțină un atestat profesional și să activeze în cadrul unor societăți specializate sau a unor cabinete individuale de detectivi.

De asemenea, Legea nr.329/ 2003 prevede și situațiile în care detectivii nu au voie să efectueze investigații, cum ar fi în cazul persoanelor care lucrează în cadrul reprezentanțelor diplomatice, consulare sau a altor organizații internaționale similare, activități specifice instituțiilor cu rol în securitatea națională sau cauzele penale care nu sunt soluționate.

În plus, în desfășurarea activităților specifice de supraveghere și cercetare, detectivii trebuie să respecte toate normele legislative aflate în vigoare, iar discreția și confidențialitatea sunt caracteristicile care definesc această meserie. Informațiile obținute în urma unei investigații pot ieși de sub incidența confidențialității în situația în care acestea vizează siguranța națională sau sunt solicitate de organele abilitate, pentru rezolvarea unor cazuri juridice.

Cine poate apela la serviciile unui detectiv privat?

Oamenii au început să înțeleagă modul în care detectivii privați lucrează și că realitatea este puțin diferită de cea prezentată în celebrele filme cu detectivi. De aceea, numărul celor care apelează la serviciile pe care un detectiv Timisoara le oferă a crescut destul de mult în ultimii ani.

Indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, oameni obișnuiți, femei sau bărbați, de orice condiție socială, oricine are nevoie de ajutor pentru a afla adevărul despre o anumită situație poate contacta un detectiv privat pentru a fi ajutat. Dacă cele mai solicitate servicii ale detectivilor privați provin din sfera de business, serviciile de verificare a fidelității partenerului de viață sunt și ele foarte populare, iar identificarea unor persoane dispărute sau verificarea conduitei minorilor, solicitată adesea de părinți, sunt și ele printre serviciile oferite de detectivii privați din România.

Prin urmare, ajutorul oferit de un detectiv particular Timisoara este util și, de aceea, solicitat destul de des, motiv pentru care și numărul celor care doresc să practice această meserie este tot mai mare, dar pe lângă respectarea cerințelor prevăzute de lege, aceștia trebuie să aibă și o înclinație anume către această meserie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.