Campania „Preț corect la gaze și energie”

Asociația Energia Inteligentă a relansat recent campania ”Preț corect la gaze și energie” prin care își propune să aducă informații concrete și accesibile tuturor consumatorilor casnici de gaze naturale și energie electrică.

Materialul video ”Factura de gaze. Ce? Cum? De ce?” explică elementele care se regăsesc în factura de gaze naturale. Chiar dacă legătura dintre consumatorul și furnizorul de gaze naturale este contractul de furnizare, consumatorul percepe factura de gaze ca fiind cea care îl leagă de furnizor.

La nivel european, Asociația Europeană a Consumatorilor a emis o scrisoare către membrii Parlamentului European prin care arată că pentru a înțelege factura la energie este nevoie să fii ”doctor”, deoarece conține multe elemente care presupun anumite cunoștințe și pe care o mare parte dintre consumatori nu le pot înțelege corect.

Asociația Energia Inteligentă își propune să vină în sprijinul consumatorilor și să prezinte factura la gaze naturale a unuia dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din România pentru consumatorii casnici.

 

Deși piața gazelor naturale a fost liberalizată la 1 iulie 2020, procesul este cu mult departe de a fi încheiat. Peste 3 milioane de clienți casnici nu au un contract semnat ulterior datei liberalizării pieței de gaze.

Este foarte important să avem în vedere că procesul post-liberalizare, în care s-a ”tolerat” ca furnizorii să livreze gaze consumatorilor casnici și după data de 1 iulie 2020, se va încheia la data de 1 iulie 2021, când toți consumatorii trebuie să încheie un contract de furnizare gaze naturale.

În lipsa încheierii unui contract de furnizare gaze până la această dată, consumatorii riscă să li se impună tacit oferta stabilită unilateral de furnizorul actual. Singura modalitate de a preîntâmpina această situație este comunicarea de către clientul casnic furnizorului sau actual, până la data de 30 iunie 2021 a refuzului de semnare a contractului sau o solicitare de modificare/completare a condițiilor/clauzelor contractuale prezente.

Factura la gaze naturale conține elemente ce pot fi folosite în negocierea noilor contracte, așadar este foarte importantă înțelegerea corectă a acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.