Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” are Drapel de Luptă decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Terestre

Drapelul de Luptă al Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” a fost decorat cu „Emblema de onoare a Forțelor Terestre”, în cadrul unui ceremonial militar prilejuit de aniversarea a 100 de ani de la înființarea Regimentului 42 Obuziere, unul dintre primele regimente înființate în Transilvania și Banat după Marea Unire de la 1918.

Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”, care a preluat tradițiile de luptă ale Regimentului 42 Obuziere, a marcat acest moment festiv, în prezența a numeroși invitați. Au participat la ceremonie reprezentanții principalelor instituții din Lugoj, dar și oficilități locale și județene, precum Eva Georgeta Andreaș, prefectul județului Timiș, primarul Francisc Boldea și col. Ștefan Toader, locțiitorul pentru Operații al Șefului de Stat Major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

În cadrul ceremonie, coordonate de col. Ion Teca, comandantul Garnizoanei Lugoj, au fost citite mesajele transmise de Șeful Statului Major al Forțelor Terestre și de Ministrul Apărării Naționale cu ocazia aniversării a 100 de ani de istorie și tradiție militară, iar Drapelul de Luptă al Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” a fost decorat cu „Emblema de onoare a Forțelor Terestre”.

„Lugojul se poate mândri cu două pagini de istorie militară, primul dintre acestea fiind, Regimentul 90 Infanterie, înființat la 25 ianuarie 1919, ca fiind primul regiment românesc din Transilvania și Banat înființat după Marea Unire. Astăzi a venit momentul să sărbătorim unul din primele regimente înființate după același moment: Regimentul 42 Obuziere, care, de-a lungul timpului, a dat dovada calităților sale de luptători, scriind cu sânge pe pagina glorioasă a istoriei neamului. Regimentul a suferit transformări dictate de condițiile momentului, astfel încât, în 1951, se transformă în Regimentul 276, ca, ulterior, în Garnizoana Lugoj să preia continuitatea tradițiilor artileristice, Regimentul 24 Artilerie Antitanc, o unitate emblematică a garnizoanei, care a dăinuit aproape jumătate de secol”, a spus col. Ion Teca, comandantul Garnizoanei Lugoj.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea militară și dezvelirea unei plăci memoriale și depunerea de coroane la Monumentul Artileriștilor, din incinta Unității Militare 01220 Lugoj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.