Balinț și Fădimac – 530 de ani de atestare documentară
Două sate din apropiere de Lugoj, Balinţ şi Fădimac, au fost sărbătorite la aniversarea a 530 de ani de atestare documentară, primele înscrisuri privind existența celor două așezări, care aparțin comunei Balinț, datând din anul 1488.
Cu acest prilej, miercuri, 16 mai, la Căminul cultural din Balinț, a avut loc un spectacol militar-comemorativ, organizat de Şcoala Gimnazială din Balinţ în colaborare cu Şcoala Gimnazială din Bethausen, cu sprijinul Primăriei Balinț şi în parteneriat cu Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere „Lt.erou Petru Laţcu” din Lugoj. Spectacolul a fost susținut de cele 42 de eleve din cele două şcoli, membre ale Detaşamentului de Fete din cadrul asociației lugojene.
În deschidere, prof. Mihaela Kristof, directorul școlii din Balinț, a prezentat un scurt istoric al celor două sate, după care, în mod simbolic, doi elevi – Raul Cârpaci şi Florin Muntean, au fost investiți primari pentru o zi, eșarfa tricoloră fiindu-le așezată pe umăr de către cele două „secretare”, Raluca Craiovan şi Aurora Ciudoiu.
La eveniment a participat și primarul în funcție al comunei Balinț, Dănuț Crașovan, care i-a felicitat pe cei doi elevi-primari, precum și colonelul în retragere Nicolae Streian, profesor veteran de război, în vârstă de 95 de ani, participant la luptele de la Păuliș, din cel de-Al Doilea Război Mondial. Au fost prezenți și preoţii din Balinț, Ioan Şandru şi Cristian Olariu şi preotul din Fădimac, Vasile Dărăbanţu.
În cadrul spectacolului militar-comemorativ, moderat de prof. Eugen Kristof, armata regală română a fost reprezentată de elevele Larisa Wolf, Denisa Cut, Dragana Babici, Giorgiana Munteanu, Denisa Blaj, Cut Maria şi Maria Todea, armata sovietică de Daiana Sintescu, Cristeana Sârbu, Sonia Olaru, Dana Iacobescu, Malvina Cinca, Minodora Tomoni şi Maria Pişten, armata iugoslavă de Valentina Cut, Denisa şi Mihaela Caşciar, armata germană de Marinela Casian, Gabriela Bălănescu, Amalia, Isabela Bosioc şi Larisa Oima, armata ungară de Ana Bălănescu, Alexandra Crăciunescu şi Andreea Cipei, armata americană de Lucica Biro, armata britanică de Giorgiana Iureca, armata franceză de Denisa Paulescu, armata poloneză de Denisa Capra, armata italiană de Daiana Costinaş, armata finlandeză de Timeea Negruş, armata slovacă de Larisa Tutula şi armata bulgară de Andreea Borca.