Apel liberal pentru cumpărarea Casei Memoriale Ion Vidu: „Simbolurile Lugojului trebuiesc conservate și evidențiate”

Lugojul mai poate pierde o clădire monument istoric. Casa în care a trăit compozitorul și dirijorul Ion Vidu, „doinitorul Banatului”, urmează să fie scoasă la vânzare pentru suma de 40.000 de euro.

Strănepotul compozitorului a notificat Primăria Lugoj că dorește să vândă imobilul monument istoric (cod LMI: TM-IV-m-B-06338), însă se pare că municipalitatea lugojeană nu intenționează să uzeze de dreptul de preemțiune și să achiziționeze această casă memorială, care datează din anul 1870.

PNL Lugoj solicită însă ca imobilul să să fie cumpărat de autoritățile locale, fiind unul dintre simbolurile Lugojului.

„Primarul municipiului Lugoj a inițiat un proiect de hotărâre prin care refuză să achiziționeze imobilul în care a trăit compozitorul Ion Vidu. Locuința este monument istoric – casă memorială, fapt pentru care, în cazul în care proprietarul dorește să o vândă, acesta trebuie să acorde autorităților locale un drept de preemțiune la cumpărare. Prețul acestuia este de 40.000 de euro. Simbolurile Lugojului trebuiesc conservate și evidențiate, iar astăzi autoritățile publice sunt principalele instituții obligate să facă acest lucru. PNL Lugoj consideră că „Doinitorul Marii Uniri“ și autorul compoziției „Ana Lugojana“, merită să rămână în memoria Lugojului și a lugojenilor prin orice element de identitate, iar intrarea Casei Memoriale Ioan Vidu în patrimoniul public al Lugojului este o obligație de cel mai înalt rang. În anul Centenarului, considerăm că ar fi unul dintre cele mai profunde gesturi de recunoștință pe care le-am putea face. Sperăm să găsim înțelegerea colegilor din Consiliul Local, pentru a achiziționa acest imobil”, susține Claudiu Buciu, președintele PNL Lugoj.

Casa memorială reprezintă amintirea vie a compozitorului și dirijorului Ion Vidu (1863-1931). Printre marile sale realizări, Ion Vidu și-a dedicat o parte din viață învățământuluimuzical la Liceul „Coriolan Brediceanu” între anii 1919-1928. De asemenea, a fost timp de 36 de ani dirijorul Reuniunii Române de Muzică și Cântări din Lugoj, cel mai vechi cor al românilor din Banat, care îi poartă astăzi numele.

“În această casă a trăit, între anii 1867-1931 şi a creat în vremuri de grea cumpănă opere naţionale muzicale nemuritoare, marele doinitor român bănăţean Ion Vidu. Depusu-s-a aceas­tă placă în semn de ad­mi­ra­ţie de membri Cassinei Ro­mâ­ne”, scrie pe placa motată pe faţada casei care urmează să fie scoasă la vânzare.

Lugoj Expres Apel liberal pentru cumpărarea Casei Memoriale Ion Vidu: "Simbolurile Lugojului trebuiesc conservate și evidențiate" vânzare simbolurile Lugojului PNL Lugoj monument istoric Ion Vidu doinitorul Banatului compozitor cel mai vechi cor al românilor din Banat casa memorială apel liberal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.