Apel de finanțare pentru sectorul cultural independent

Începând cu anul 2021, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) vine în întâmpinarea operatorilor culturali și artiștilor din Timișoara, care sunt în căutare de spații pentru pregătirea sau desfășurarea evenimentelor lor.

Ca parte a unei scheme de sprijin adresate sectorului cultural independent, FITT pune la dispoziția organizațiilor, grupurilor informale și artiștilor interesați/te (din sfera cultural-artistică) o varietate de spații care pot fi utilizate individual sau în combinație cu infrastructură tehnică aferentă evenimentelor culturale.

Criza generată de pandemia de COVID-19 a răvășit sectorul cultural,  destabilizând în special artiștii tineri, grupurile informale și organizațiile mici care, decuplate de la contactul permanent cu publicul, întâmpină nenumărate dificultăți.

Solicitanții eligibili sunt operatorii culturali, grupurile informale și artiștii independenți ce organizează activități culturale în județul Timiș, care aplică până la data de 21.04.2021 prin formularul distribuit de FITT și ale căror propuneri vor respecta regulile de distanțare fizică și de protecție pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în vigoare la data desfășurării activităților propuse.

Spațiile disponibile pentru utilizare în cadrul unor evenimente artistice/culturale: 

 • Sala de spectacole (capacitate de până la 450 locuri);
 • Studio pentru teatru (capacitate până la 70 locuri);
 • Grădină pentru desfășurare evenimente (capacitate de 100 locuri pe scaun, 300 locuri în picioare);
 • Galeria de artă (suprafață de 200 mp);
 • Centre de tineret în cartiere (5 centre de tineret în cartiere diferite ale Timișoarei);
 • Săli coregrafie pentru repetiții sau performance (sală rotundă balet – 150 mp, sală dreptunghiulară – 80 mp);
 • Studio coregrafie (30 mp)
 • Săli pentru activități educaționale, ateliere, ședințe de lucru etc. (8 săli cu suprafețe între 25 și 40 mp);
 • Hol expozițional parter (700 mp)
 • Hol expozițional etaj I (300 mp)

 CALENDARUL APELULUI

 • 21 aprilie, ora 23:59: deadline pentru completarea formularului;
 • 25 aprilie, ora 23:59: FITT publică lista organizațiilor care vor fi contactate pentru a intra în etapa 2 de selecție – interviu;
 • 26 – 29 aprilie: desfășurarea interviurilor;
 • 30 aprilie: se publică agenda de evenimente găzduite/sprijinite în anul 2021 de către FITT.

„FITT este o organizație neguvernamentală de utilitate publică ce nu este finanțată direct de către nicio autoritate (locală, regională sau națională) și nu suntem eligibili pentru a putea beneficia de nicio formă de ajutor de stat (ajutor pentru perioada pandemică) – astfel resimțim din plin efectele generate de contextul pandemic și înțelegem situațiile cu care se confruntă artiștii și operatorii culturali. Nu știm când rata infectării va scădea suficient pentru ca activitățile cu publicul să poată fi reluate, dar ne dorim ca sectorul cultural independent să fie pregătit pentru a putea oferi publicului timișorean (și nu numai) o ofertă culturală bogată” – Mihai Vilcea, președinte FITT

Apelul de finanțare este susținut exclusiv din resursele Fundației Județene pentru Tineret Timiș.

Mai multe informații despre apel se pot accesa aici: https://fitt.ro/apel-finantare-spatii/

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) este o organizație neguvernamentală (structură federativă) înființată în baza Decretului Lege nr.150/1990, cu o activitate neîntreruptă din anul 1990. FITT se ghidează după valorile Consiliului Europei (CoE), iar în anul 2016 a făcut din Casa Tineretului din Timișoara primul (și unicul, în continuare) deținător din România al Certificatului de Calitate pentru Centre de Tineret oferit de Consiliul Europei, deținându-l în continuare până în anul 2023.

FITT este membră în 6 platforme și rețele europene, ale căror scopuri variază de la spații pentru tineri, cetățenie activă, inovare socială, sector neguvernamental, cultură etc. și care au adus-o alături de alte 340 de organizații neguvernamentale și autorități publice din întreaga Europă. Pe lângă structurile europene la care a aderat de-a lungul vremii, FITT este membră a organelor supreme de conducere a două federații naționale: FNT și CTR, care au adus-o alături de 2 filiale ale unor organizații internaționale, 6 federații naționale și 20 de federații județene. Totodată, FITT este și membră a Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, organizație neguvernamentală de utilitate publică ce a adus-o alături de alte 47 de organizații neguvernamentale și autorități publice din Timișoara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.