ANUNȚ referitor la  elaborarea proiectului de hotărâre privind modificarea HCL nr. 176 din 28.04.2022 privind aprobarea metodologiei de acordare a tichetelor sociale pentru persoanele vârstnice de pe raza municipiului Lugoj și satele aparținătoare, Tapia și Măguri

Astăzi, 17.01.2024, Primăria Municipiului Lugoj anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ: Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Lugoj nr. 176 din 28.04.2022 privind aprobarea metodologiei de acordare a tichetelor sociale pentru persoanele vârstnice de pe raza municipiului Lugoj și satele aparținătoare, Tapia și Măguri

Prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Lugoj nr. 176 din 28.04.2022, a fost aprobată metodologia de acordare a tichetelor sociale pentru persoanele vârstnice de pe raza Municipiului Lugoj și satele aparținătoare, Tapia și Măguri.

Acordarea tichetelor sociale are ca principal obiectiv reducerea numărului de persoane vârstnice expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, venind ca o măsură complementară beneficiilor de asistență socială acordate de autoritățile administrației publice centrale.

Beneficiarii de tichete sociale sunt persoanele vârstnice care au domiciliul sau reședința pe raza Municipiului Lugoj  și care au realizat în luna anterioară depunerii cererii un venit mai mic sau egal cu indemnizaţia socială pentru pensionari iar venitul pe membru de familie este mai mic sau egal cu indemnizaţia socială pentru pensionari.

Metodologia de acordare a tichetelor sociale pentru persoanele vârstnice, prevede la  art. 36 că valoare tichetelor sociale este de 130 lei/lună.

La stabilirea dreptului la tichete sociale, s-au luat în considerare prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, lege care s-a abrogat.

Începând cu anul 2024 se intenționează ca acordarea beneficiilor de asistență socială să fie cea reglementată de Legea nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Având în vedere creșterea prețurilor la alimentele de bază, se impune creșterea valorii tichetelor sociale pentru persoane vârstnice, de la 130 lei/lună la 250 lei/lună și corelarea metodologiei de acordare a tichetelor sociale cu  noua legislație.

Față de cele prezentate mai sus, a fost inițiat proiectul de hotărâre alăturat, prin care se propune următoarele:

  • valoarea tichetelor sociale pentru persoane vârstnice să crească la 250 lei/persoană/lună.
  • aprobarea metodologiei de acordare a tichetelor sociale pentru persoanele vârstnice de pe raza Municipiului  Lugoj și satele aparținătoare Tapia și Măguri.

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include: referatul inițiatorului,  textul complet al proiectului de hotărâre, Anexa (Metodologie).

Documentaţia poate fi consultată pe pagina de internet a instituţiei, secțiunea „Transparență decizională”, la linkul www.primarialugoj.ro și la sediul instituţiei din Lugoj, Piața Victoriei, nr. 4. Proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Biroul de relaţii cu publicul al instituţiei.

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune până la data de 29.01.2024 ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: contact@primarialugoj.ro; prin poştă, la adresa: Primăria Municipiului Lugoj, Piața Victoriei, nr. 4, Lugoj, jud. Timiș sau la sediul instituţiei, la Biroul de relaţii cu publicul, între orele 8-16.30 (Luni-Joi) și 8-14 (Vineri).

Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri pentru proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Lugoj nr. 176 din 28.04.2022 privind aprobarea metodologiei de acordare a tichetelor sociale pentru persoanele vârstnice de pe raza municipiului Lugoj și satele aparținătoare, Tapia și Măguri’’.

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul www.primarialugoj.ro, secțiunea „Transparență decizională”. Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată tot în scris.

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 19.02.2024.

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0256/352240, e-mail: contact@primarialugoj.ro, persoană de contact: Vago Adela-Vasilica.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.