Aniversare cazonă! Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” sărbătorește 100 de ani de istorie și tradiție militară

Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” sărbătorește împlinirea a 100 de ani de la înființarea Regimentului 42 Obuziere, unul dintre primele regimente înființate în Transilvania și Banat după Marea Unire de la 1918.

Festivitățile dedicate acestui eveniment vor avea loc vineri, 3 mai, începând cu ora 12, în cazarma UM 01220, din Garnizoana Lugoj.

În cadrul ceremoniei, coordonate de col. Ion Teca, comandantul Garnizoanei Lugoj, va fi prezentat istoricul Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”, care a preluat tradițiile de luptă ale Regimentului 42 Obuziere, vor fi citite  mesajele transmise de Șeful Statului Major al Forțelor Terestre și de Ministrul Apărării Naționale cu ocazia aniversării a 100 de ani de istorie și tradiție militară, va fi decorat Drapelul de Luptă al batalionului și vor fi conferite diplome și însemne de apreciere militarilor din cadrul batalionului, precum și invitaților. De asemenea, va fi oficiat un serviciu religios și va fi dezvelită o placă memorială în cinstea înființării Regimentului 42 Obuzerie, la Monumentul Artileriștilor, din incinta unității militare.

Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” este continuator al tradițiilor de luptă ale Regimentului 42 Obuziere, înființat în data de 1 mai 1919, în baza Ordinului Ministerului de Război nr. 448/1919, în Garnizoana provizorie Hălchiu, din județul Brașov, sub comanda maiorului Gheorghe Radovan, care, în luna octombrie 1919, a fost dislocat în Garnizoana Lugoj, într-o fostă cazarmă a unui regiment de artilerie austro-ungar. Înființarea regimentului s-a realizat în cadrul Brigăzii 21 Artilerie din Divizia 21 Infanterie a Corpului 7 Armată.

Începând cu data de 1 martie 2019, prin ordinul ministrului Apărării Naționale, Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” a trecut din subordinea Comandamentului Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” în subordinea Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.