Aniversare cazonă: 98 de ani de la înființarea Regimentului 90 Infanterie din Lugoj

Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere „Locotenent-erou Petru Laţcu” din Lugoj a marcat împlinirea a 98 de ani de la constituirea Regimentului 90 Infanterie (fosta UM 01140), primul regiment românesc înfiinţat în Transilvania şi Banat după Marea Unire.

La manifestarea care s-a desfăşurat în incinta restaurantului „Cristal” au participat foste cadre militare care au activat în unitatea lugojeană, precum și venerabilul veteran de război Nicolae Streian, în vârstă de 93 de ani.

Un grup de tinere din Detaşamentul de Fete al asociaţiei, în uniforme militare, au prezentat o scurtă reconstituire a istoriei unităţii, de la înfiinţare, în anul 1919, şi până la desfiinţare, în anul 1998. A fost intonat Imnul Naţional al României şi a fost păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor acestei unități.

Regimentul 90 Infanterie a fost înfiinţat la 25 ianuarie 1919 în Garnizoana Sibiu. Unitatea era organizată pe trei batalioane de infanterie, cu un efectiv total de 2.700 de voluntari ardeleni în uniforme austro-ungare, foşti prizonieri în Rusia, având în dotare armament rusesc şi austriac. În vara anului 1919, regimentul a participat la campania înpotriva Armatei Roşii ungare până la Tisa.

În septembrie 1941, regimentul a fost trimis pe Frontul de Est, unde a participat la bătălia pentru Odessa, apoi în 1942, în Stepa Kalmucă, la sud – vest de Stalingrad. În urma contraofensivei sovietice, regimentul a suferit grele pierderi, ajungând  la nivelul unui batalion, fiind  retras în ţară în 1943. În același an, pierderile regimentului au fost completate cu militari de la alte unităţi desfiinţate, unitatea primind denumirea de Grupul 90 Munte.

În anul 1944,  unitatea a revenit la infanterie, participând la eliberarea României, Ungariei şi Cehoslovaciei de sub ocupaţia fascistă. Revenit în ţară, în anul 1945, regimentul a fost dislocat în Garnizoana Cluj. În anul 1952, regimentul a primit numerotarea de „105 Infanterie”,  fiind mutat la Jebel, unde a ocupat un aliniament de apărare la graniţa cu Iugoslavia, bazat pe cazemate.

În anul 1958, regimentul  a fost dislocat în Garnizoana Lugoj, unde a revenit la numerotarea de „90 Infanterie”. În anul 1961, regimentul – care avea trei batalioane de infanterie – a primit în compunere și un batalion de tancuri, devenind, astfel, regiment mecanizat, apoi, în anul 1976, unitatea a mai primit în compunere și un divizion de artilerie.

În Garnizoana Lugoj, regimentul a activat până în anul 1994, când a fost transformat în brigadă – Brigada 80 Mecanizată, având comandamentul în Garnizoana Buziaș, care, apoi, în anul 1998, a fost desfiinţată.

În perioada 1958-1994, la comanda regimentului s-au aflat: locotenent-colonel Ionel Popa (general de brigadă, a decedat la vârsta 92 de ani, în Bucureşti); locotenent-colonel Ioan Bordei (general-maior, a decedat la vârsta de 88 de ani, în Oradea); colonel Vasile Jibleanu (a decedat la vârsta  de 92 de ani, în Timişoara); colonel Ioan Apostol (a decedat la vârsta de 85 de ani, în Cluj); colonel Filip Panfilie (a decedat la vârsta de 73 de ani, în judeţul Brăila); locotenent-colonel Octavian Albu (a decedat la vârsta de 61 de ani, în Zărneşti); locotenent- colonel Vasile Paul (general-maior în retragere, în Timişoara); locotenent-colonel Mircea Mândru (general de brigadă în retragere, în Lugoj).

Aniversarea unității a fost organizată și cu sprijinul financiar al consilierului lugojean PNL Mihai Anghel, al cărui tată a făcut parte din acest regiment.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.