Aniversare cazonă: 75 de ani de la înființarea Diviziei 9 Cavalerie din Lugoj

Asociaţia  Militarilor în Rezervă şi în Retragere „Locotenent-erou Petru Laţcu” a marcat, sâmbătă, împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Diviziei 9 Cavalerie din Lugoj, în care au fost încorporaţi militari din Plasele Lugoj, Făget, Buziaş, Balinţ şi Sacu.

Manifestarea a debutat cu un scurt spectacol militar de reconstituire istorică a luptelor purtate de această mare unitate pentru apărarea Timişoarei, în septembrie 1944, susținut de un grup de tinere din Detaşamentul de Fete al asociaţiei – Andreea Mărgineanu,  Bianca Bişte, Andreea Matei, Denisa Subţire, Noemi Eros, Roxana Lăzărescu, Alina Bardan, Alexia Popovici şi Vannesa Novăcescu.

Au participat la această aniversare veteranul de război prof. Nicolae Streian, în vârstă de 94 de ani, primarul comunei Sacu, Nicolae Daminescu, pensionari militare, cadre didactice și alți invitați.

În cadrul manifestării a fost citit și mesajul ministrului Apărării Naționale, Gabriel Beniamin Leș, adresat Asociației Militarilor în Rezervă şi în Retragere „Locotenent-erou Petru Laţcu”, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la constituirea Diviziei 9 Cavalerie.

„Anul acesta, la 75 de ani de la constituirea  Diviziei 9 Cavalerie din Lugoj, sunt bucuros să vă transmit respectul şi aprecierea mea pentru această iniţiativă, de a aduce în memoria contemporană jertfa înaintaşilor. Astfel de acţiuni, au rolul de a preţui acţiunile eroice  ale înaintaşilor şi sunt o lecţie de patriotism pentru noua generaţie. În acest sens, felicit iniţiativa Asociaţiei Militarilor în Rezervă şi Retragere Locotenent-erou Petre Laţcu de a înfiinţa, în anul 2011, Detaşamentul de Fete, compus din voluntare de diferite naţionalităţi, vârste şi ocupaţii, care pun în scenă spectacole militare comemorative. Cred că doar aşa, putem păstra pe mai departe trecutul, valorile şi principiile pe care înaintaşii noştrii le-au transmis cu sacrificii şi stăruinţă. Omagiul pe care îl putem aduce astăzi eroilor noştri este acela de a le împlini idealurile măreţe pentru care au luptat şi de a-i hărăzi, astfel, la o veşnică neuitare”, se menționează în mesajul ministrului Gabriel Beniamin Leș.

Divizia 9 Cavalerie s-a înfiinţat, în martie 1942, la nord de Marea Neagră, pe teritoriul Uniunii Sovietice. A participat la luptele din nordul Caucazului, unde a suferit grele pierderi, retrăgându-se apoi în Crimeea, iar în aprilie 1944 a revenit în ţară, la Lugoj, pentru refacere.

La  7 septembrie 1944, Divizia 9 Cavalerie din Lugoj, având un efectiv de 2.500 militari, a fost trimisă la Timişoara, unde a fost completată cu până la  4.000 de militari și a intrat în dispozitivul de apărare primit. În subordinea diviziei a mai intrat şi Centrul de Instrucţie Jandarmi din Timişoara, efectivul ajungând astfel la 5.500 militari, adică jumătate din necesar.

În bătălia pentru Timişoara a căzut şi locotenent-colonel Ion Enescu, comandantul Regimentului 13 Călăraşi din Lugoj. Pierderile diviziei  au fost de 352 de militari morţi, iar cele sovietice – 77 de morţi.

De la Timişoara, după completarea cu efective, divizia a trecut în Ungaria participând la luptele pentru Budapesta, apoi până în Cehoslovacia.

La revenire în ţară, în anul 1945 a fost divizia a fost desfiinţată.

Manifestarea a fost susținută financiar de Mihai Anghel, om de afaceri şi consilier local PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.