Amenzi și sute de kilograme de produse alimentare retrase de la comercializare. Controale în magazinele Penny și Auchan

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a derulat, la începutul lunii noiembrie, o serie de acțiuni de control la 350 de magazine Auchan și Penny, din întreaga țară.

Controalele efectuate în Regiunea Vest, la 5 unități Auchan și 44 unități Penny au scos la iveală produse expirate, legume și fructe alterate, mâncare păstrată la temperaturi neconforme, conserve ruginite.

Dintre unitățile controlate, în județul Timiș au fost verificate 4 unități Auchan și 10 unități Penny.

La Auchan au fost aplicate 7 amenzi contravenționale,  în cuantum total de 29.000 lei. De asemenea, a fost luată măsura opririi definitive de la comercializare a produselor alimentare neconforme în cantitate de peste 160 kg și oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru o unitate, unde exista zona masă caldă.

La unitățile Penny au fost aplicate 12 amenzi contravenționale în cuantum total de 98.000 lei și au fost date două avertismente. Totodată, a mai fost decisă oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în cantitate de peste 295 kg, iar pentru o uniate a fost decisă propunerea deciziei de încetare a practicilor comerciale înșelătoare.

Unitățile Penny controlate erau din Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Făget, Jimbolia și comunele periurbane ale Timișoarei.

În urma controalelor, printre cele mai importante nereguli depistate au fost: folosirea unor vitrine frigorifice şi camere de frig deteriorate, cu zone extinse cu rugină, vopsea exfoliată, ventilaţie neigienizată, cu depuneri de praf, impurităţi în strat grosier, prezenţa de lichide scurse, resturi alimentare; comercializarea unor produse alimentare congelate cu depuneri masive de gheaţă pe produs sau cu arsuri de congelare; comercializarea unor fructe şi legume cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratări; comercializarea unor produse alimentare în afara datei limite de consum recomandată de producător; comercializarea unor produse alimentare care nu se încadrau în cantitatea netă declarată pe ambalaj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.