„Ambulanța pentru Monumente” intervine pentru a salva Biserica de lemn din Crivina de Sus
Asociația „Ambulanța pentru Monumente Banat” va efectua, în perioada 21-30 iunie, o intervenție de urgență la Biserica de lemn din Crivina de Sus, cea mai veche biserică de lemn din Banat.
„Pentru noi, biserica de la Crivina de Sus nu este numai cea mai veche biserică de lemn datată printr-o inscripţie din Banat, ci este locul unde o parte din echipa noastră s-a cunoscut. În timpul atelierelor interdisciplinare organizate vară de vară în jurul bisericii, începute acum 5 ani, am învăţat să iubim şi să protejăm patrimoniul nostru, fie el mobil sau imobil, construit sau natural”, au anunțat cei de la „Ambulanța pentru Monumente”.
Edificată în Ilia în 1677, biserica a fost demontată, apoi transportată cu pluta pe Mureş, trasă de boi peste dealuri şi adusă la Crivina de Sus aproape 100 de ani mai târziu. Biserica de la Crivina de Sus, leagă aşadar Transilvania de Banat, aşa cum a ştiut să aducă şi să lege atâţia oameni în jurul său.
Și de această dată, “Ambulanţa pentru Monumente Banat” face apel la neobosiţii săi voluntari pentru a da o mână de ajutor bisericii aflată în şantier de restaurare. Toţi cei interesaţi trebuie să-şi aducă cort, sac de dormit şi bocanci. Masa va fi organizată în sat.
În cadrul proiectului de restaurare a Bisericii monument „Sfânta Parascheva” din Crivina de Sus vor avea loc intervenții complexe, de la fundație până la acoperiș.
“Ambulanţa pentru Monumente Banat” este un proiect cultural fiind coordonat de Asociatia pentru Patrimoniu Activ – PACT, cu sprijinul Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin, Casa Artelor – Directia Judeteana pentru Cultura Timis şi FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara.
Atelierul interdisciplinar în jurul bisericii de lemn de la Crivina de Sus a fost inițiat de Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritoriala Vest prin proiectul Biserici înlemnite din Banat / Wooden Churches of Banat / CEVA Patrimoniu.
Cei interesaţi să participe la această intervenţie sunt rugaţi să-şi confirme prezenţa la numerele de telefon:
- stud.arh. Daiana Maciulschi – 0756306007,
- stud. arh. Mădălina Nica – 0732156597.
Cei care doresc să sprijine proiectele pot face donații aici:
Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT,
Cont LEI: RO37BRDE360SV96554743600,