Ajutoare pentru încălzirea locuinței, pentru cetățenii cu venituri reduse

Cetățenii cu venituri reduse beneficiază și în acest an de ajutoare pentru încălzirea locuinţei în timpul sezonului rece.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei este o măsură de sprijin destinată consumatorilor vulnerabili cu venituri situate până la un prag stabilit de lege şi care are drept scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei.

La nivelul municipiului Lugoj, ajutorul pentru sezonul rece se acordă pentru consumatorii de energie electrică, gaze naturale, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.

Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară (DASC), din cadrul Primăriei Lugoj, a anunțat că, subvențiile se vor acorda pentru perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021.

Pot beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței familiile şi persoanele singure ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici de 750 de lei. Subvenția se acorda numai pentru un singur sistem de incalzire, acesta fiind cel principal utilizat. Ajutoarele de încălzire se acordă diferenţiat, conform unei grile, în funcţie de venitul mediu lunar al solicitantului.

Cererile se depun începând cu data de 28 octombrie 2020, la sediul Direcției de Asistență Socială Comunitară, Serviciul Beneficii Sociale, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și veniturile acesteia în vederea  obținerii subvenției pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece 2020 –  2021 (1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021).

Programul cu publicul al Comisiei de încălzire din cadrul D.A.S.C. Lugoj este de luni până vineri, între orele 9:00 – 14:30.

Ajutoarele pentru încălzirea locuinței se acordă în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70 din 31 august 2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, modificată și completată.

Modelele formularelor de cerere – declarație pe propria răspundere pentru acordarea subvenției la încălzire, lista cu documentele ce trebuiesc anexate formularului, tranșele ajutoarelor de încălzire, precum și lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței, pot fi descărcate de pe site-ul Directiei de Asistenta Sociala Comunitara Lugoj: www.dasclugoj.ro .

Beneficiarii de ajutor social acordat în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/ 2001 privind venitul minim garantat, modificata si completata, precum și beneficiarii de alocație pentru susținerea familiei, potrivit prevederilor Legii nr. 277/ 2010, republicată, modificată și completată, vor completa formularul cerere – declarație pe propria răspundere pentru modificarea cererii de acordare a unor drepturi de asistență socială sau pentru acordarea unor noi drepturi. În cazul persoanelor singure/ familiilor cu venituri reduse se vor efectua anchete sociale la domiciliul solicitantilor in vederea stabilirii veniturilor declarate.

Față de sezonul rece precedent se estimează un număr mai mic de subvenții la încălzire având în vedere creșterile semnificative la pensii și indemnizațiile încasate de persoanele cu dizabilități, datorită faptului că un procent însemnat dintre beneficiarii de ajutoare de încălzire sunt persoane vârstnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.