ABA Banat reface digul rupt, la Pohalma, în aval de Lugoj, de viitura istorică de pe râul Timiș

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat a început să repare porțiunea din digul distrus de viitura istorică, de luna trecută, de pe râul Timiș, în zona Pohalma, în aval de Lugoj.

„Ne-am apucat de refacerea digului din zona Pohalma, în aval de Lugoj, acolo unde, în urma cu mai puțin de o lună, râul Timiș a rupt digul și a inundat suprafețe mari de teren agricol și câteva ferme. Lucrarea va fi gata în 3-4 săptămâni și va fi executată cu echipe din cadrul SGA Timiș, fiind finanțată din surse proprii. Mobilizarea în teren a fost una exemplară, așa cum îi stă bine unei echipe de profesioniști alături de utilajele performante din dotarea ABA Banat”, a anunțat Titu Bojin, directorul tehnic al ABA Banat.

În 19 iunie 2020, pe râul Timiș s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj și a fost depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri, iar nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005, astfel că, în zona Pohalma, apa a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, iar după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aproximativ 100 de metri, prin care apa s-a scurs pe terenurile agricole, inundând zeci de hectare și fermele din zonă.

Lugoj Expres ABA Banat reface digul rupt, la Pohalma, în aval de Lugoj, de viitura istorică de pe râul Timiș viitură istorică viitură Titu Bojin râul Timiș Pohalma Lugoj inundație dig cota de pericol breșă Administrația Bazinală de Apă Banat ABA Banat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.