5 iunie – Ziua împotriva violenței asupra copilului în România

În cadrul campaniei „Bătaia nu e ruptă din rai”, iniţiată în 2005 de către Organizaţia „Salvaţi Copiii” România, a fost propus Parlamentului României proiectul de lege privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi împotriva violenţei asupra copilului în România. Legea a fost votată de către ambele camere ale Parlamentului, fiind ulterior promulgată prin decretul nr. 1452 din 28 decembrie 2006.

Violenţa asupra copiilor poate fi întâlnită, din păcate, pretutindeni: violenţa fizică, neglijarea, abuzul emoțional, abuzul sexual, diferite forme de exploatare…

În județul Timiș, în anul 2022, numărul cazurilor de violenţă domestică este, în continuare, foarte mare, ele fiindu-ne sesizate fie telefonic, fie prin intermediul scrisorilor, prin e-mail, sau chiar fizic, unele persoane venind chiar la sediul Direcţiei pentru a ne informa cu privire la anumite cazuri de violenţă domestică.

Astfel, de la începutul acestui an şi pȃnă la finalul lunii mai 2023, au fost primite 411 sesizări de abuz și neglijare, din care 360 au fost confirmate. Cele mai multe cazuri au fost cele de neglijare – 277 cazuri, fiind urmate de numărul cazurilor de abuz emoţional – 44 de cazuri şi de abuz fizic – 24 de cazuri confirmate. Pentru 69 de copii, cea mai bună soluție pentru a nu mai avea contact cu mediul abuzator a fost instituirea plasamentului în regim de urgență la o altă familie sau la un asistent maternal profesionist.

Multe dintre cazurile de mai sus au fost sesizate prin intermediul Numărului Unic de Urgenţă 119, la care poate suna, 24/24 ore, orice persoană care are cunoștință despre un copil aflat într-o situație dificilă: copii aflați în situații de risc, abuz, neglijare, exploatare, părinți, vecini, cunoscuți, cadre didactice, practic orice cetățean care cunoaște un caz al unui copil aflat în dificultate sau pericol. În situațiile de risc imediat la adresa vieții copilului, numărul 119 este interconectat cu numărul unic de urgență 112, care preia cazurile în regim special, iar în situațiile în care copiii au nevoie de suport psiho-emoțional, ei sunt puși în legătură cu echipa de psihologi, care va face o primă  evaluare a cazului, oferind copilului consiliere și, în funcție de situație, va propune includerea lui, eventual și a familiei, într-un program de consiliere psihologică.

Pentru a veni în sprijinul victimelor abuzurilor, pe lȃngă serviciile oferite în cadrul instituţiei, DGASPC Timiş orgnanizează, împreună cu parteneri instituţionali de tradiţie, precum Instituţia Prefectului Judeţului Timiş, IPJ Timiș- Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Centrul Judeţean Antidrog, IPJ Timiș- Biroul de Siguranţă Ṣcolară, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Inspectoratul Ṣcolar al Judeţului Timiş, Organizaţia „Salvaţi Copiii” – filiala Timiş, mai multe primării din judeţ şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, campanii de informare cu privire la modalitatea de sesizare a cazurilor de violenţă asupra copilului.

Astfel, în ultimele luni ne-am întȃlnit cu sute de persoane cărora le-am explicat importanţa sesizării, la timp, a unui caz de violenţă sau abuz asupra unui copil, de multe ori un simplu telefon putȃnd salva o viaţă.

Aceste întȃlniri cu reprezentanţi ai primăriilor şi ai altor instituţii vor continua pe tot parcursul acestui an, în prim plan fiind copiii, pe care ne-am propus să-i întȃlnim fie la şcoală, fie în tabere, în timp ce desfăşoară diferite activităţi recreative sau educative, ori chiar acasă, alături de familie. Astfel, psihologii şi asistenţii sociali implicaţi în aceste activităţi vor explica tuturor care sunt efectele devastatoare ale violeţei, ele putȃnd lăsa urme pe termen lung, multe dintre modelele şi experienţele văzute şi trăite de un copil putȃndu-se transmite chiar şi peste generaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.