40 de ani de parteneriat Lugoj-Jena! Primarul Bogdan Blidariu, discurs în plenul Consiliului Local din orașul înfrățit Jena: „Pentru Lugoj urmează o perioadă de progres nemaiîntâlnită în istoria sa”

La invitația comunității din Jena, o delegație reprezentând municipiul Lugoj a participat, astăzi, la ședința festivă a Consiliului Local al orașului Jena, în care s-au celebrat 40 de ani de existență a parteneriatului dintre cele două comunități.

Cu ocazia acestui eveniment, primarul Bogdan Blidariu i-a înmânat lui Jens Thomas, președintele Consiliului Local Jena, o plachetă din partea municipiului Lugoj, dedicată acestui parteneriat.

Totodată, primarul municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu, s-a adresat celor prezenți susținând următorul discurs:

“Stimați consilieri locali, stimate domnule primar, stimati colegi, dragă Jena,

În calitate de reprezentant al comunității lugojene, respectiv de primar al municipiului Lugoj, încep prin a vă mulțumi pentru modul emoționant în care ne-ați primit de fiecare dată, dar și pentru modul în care mențineți nestinsă flacăra acestui parteneriat.

Cu 40 de ani în urmă, cele două localități au semnat acordul de înfrățire. Atât Jena cât și Lugoj se găseau în două țări aflate sub conduceri comuniste. Iată că astăzi, în 2023, atât Jena cât și Lugoj se găsesc în două țări democrate și, poate cel mai important, împreună, în Uniunea Europeană.

Ce doresc să subliniez este faptul că, indiferent de regimul politic de guvernare, cele două comunități au fost mereu aproape. În 1989 destinul istoric a adus schimbări majore atât pentru Jena cât și pentru Lugoj, făcând să mergem, mână de mână, pe același drum, de la comunism, la democrație. Istoria ne-a reconfirmat, în mod fericit, parteneriatul nostru. În toți acești ani, o spunem cu bucurie, Jena a fost pentru noi fratele mai mare, care ne-a ajutat la nevoie și care ne-a îndrumat atunci când a fost necesară experiența sa. Am progresat împreună și ne îndreptăm astăzi gândurile în principal spre viitor.

Suntem aici la această sărbătoare pentru a vă împărtăși veștile bune de acasă, dar și pentru a vă cere sfaturi pentru a duce la îndeplinire cât mai bine tot ceea ce ne-am propus.

Pentru Lugoj, urmează o perioadă de progres nemaîntâlnită în istoria sa. Mulțumită Uniunii Europene și fiecărui membru al acesteia, am obținut finanțări pentru a construi un spital nou, pentru a construi o creșă și o gradiniță noi, dar și pentru a renova integral aproape 60% din spațiile destinate învățământului.

Misiunea pe care ne-am propus-o este aceea de a investi atât cât este necesar în educație și cultură, în sănătate și sport, dar și în tot ceea ce înseamnă creșterea calității vieții lugojenilor.

Tot din finanțări europene încep lucrările de modernizare a căii ferate ce leagă Lugojul de vestul Romaniei, peste 2 miliarde de euro, urmând a fi dublate liniile de cale ferată, renovate integral gările și crescută viteza de deplasare a trenurilor.

La fel, Lugojul va beneficia și de o nouă autostradă care va face legătura cu sudul României. Vom deveni unul dintre cele mai importante noduri de comunicație din țara noastră.

Simbolul nostru, Podul de Fier, ce uneste Lugojul Român de Lugojul German, peste râul Timiș, va fi închis anul acesta pentru a beneficia de o reparație capitală, după mai bine de 100 de ani de la momentul când a fost construit.

Ne dorim să intensificăm colaborarea cu Jena, astfel încât, în conștiința comună a comunităților noastre, acest parteneriat să devină o realitate cvasiunanim cunoscută și apreciată. Iar această constiință comună să devină asigurarea că parteneriatul nu se va opri niciodată din a face bine celor două comunități.

Eforturile noastre sunt mari și vor fi și mai mari, însă exemplul de bine dat de dumneavoastră, nu poate ramâne pentru noi doar un vis, ci trebuie să devină o realitate a Lugojului, de aceea, astăzi, trebuie să vă spunem că Jena este nu doar pentru dumneavoastră, ci și pentru noi <unsere LICHTSTADT>”.

Din delegația oficială care  reprezintă municipiul Lugoj, condusă de primarul interimar Bogdan Blidariu, mai fac parte alte 14 peroane, între care Claudiu Buciu, consilier personal – Cabinet Primar și Viceprimar, dr. Ionuț Cocoș, directorul Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei”, Roxana Murariu, presedintele Asociației de Prietenie Lugoj – Jena, Liviu Savescu, șeful Biroului Management Proiecte Programe și Petru Gălin, directorul Direcției Economice din Primăria Lugoj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.