25 de ani de parteneriat Lugoj – Szekszárd

O delegație a municipiului Lugoj, condusă de primarul Francisc Boldea, a efectuat, în perioada 9-11 noiembrie, o vizită în orașul înfrățit Szekszard, din Ungaria, cu prilejul sărbătorii locale „Zilele Sf. Marton”, la invitația primarului Ács Rezső.

Cu ocazia acestei vizite, a fost marcat și un eveniment important pentru cele două orașe: aniversarea a 25 de ani de parteneriat Lugoj – Szekszard, primarii Francisc Boldea și Ács Rezső  semnând, într-un cadru festiv, un document de înnoire a parteneriatului.

Parteneriatul Lugojului cu orașul maghiar Szekszárd își are rădăcinile departe în trecut. În anul 1860, numeroşi colonişti din Szekszard şi din judeţul maghiar Tolna s-au stabilit în partea de est a actualului judeţ Timiş, întemeind localitatea Bunya-Szekszárd sau Bunea Mică (lângă Făget). În anul 1992, un arhivar din Szekszard, Kaţian Janos, a descoperit această preţioasă informaţie istorică şi a pornit pe urmele înaintaşilor săi. Cercetările l-au condus la Lugoj, unde a stabilit primele contacte cu reprezentanţii comunităţii maghiare locale. Ajuns în Bunea Mică, Kaţian Janos a găsit un sat complet depopulat şi a aflat că locuitorii săi s-au stabilit în localităţile învecinate, printre care şi Lugojul. Contactele Szekszard-Lugoj s-au înmulţit şi au devenit oficiale în scurt timp, înfrățirea dintre cele două orașe fiind parafată la 28 mai 1993, de către primarii Virgil Turcan şi Kocsis Imre Antal.

„Vizita primarului Francisc Boldea la Szekszárd a oferit prilejul potrivit pentru rememorarea momentelor importante din cadrul parteneriatului. În alocuțiunile lor, cei doi edili au subliniat importanța relației dintre cele două orașe, angajamentul comun pentru dezvoltarea parteneriatului și au adresat mulțumiri pentru implicare celor două asociații de prietenie Lugoj-Szekszárd, care au coordonat de cele mai multe ori activitățile din cadrul proiectelor comune”, au anunțat reprezentanții Primăriei Lugoj.

La Szekszárd, primarul Francisc Boldea a mai vizitat două fabrici și a avut o întâlnire cu membri ai asociației de prietenie  Szekszárd–Lugoj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.