20 decembrie – Ziua municipiului Lugoj. Eroii Revoluției comemorați de lugojeni

Lugojenii  sărbătoresc, în 20 decembrie, Ziua municipiului Lugoj și îi comemorează pe cei trei eroi lugojeni – Valentin Rosada, Dan Brocea şi Norbert Pongracz, care și-au dat viața la Revoluția din Decembrie 1989.

Manifestările prilejuite  de împlinirea a 27 de ani de la Revoluţie – organizate de către Primăria şi Consiliul Local Lugoj, împreună cu Asociaţia 16-21 Decembrie 1989 Lugoj şi Asociaţia Luptătorilor, Participanţilor şi Arestaţilor din Revoluţie – se vor desfăşura după acelaşi scenariu ca şi în anii trecuţi şi vor debuta luni, 19 decembrie, la ora 12, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, unde, va avea loc o întâlnire a revoluţionarilor cu lugojenii, ocazie cu care se vor oferi câteva sute de porţii de fasole cu ciolan şi vin fiert.

De la ora 17, la Muzeul de Istorie şi Etnografie, va avea loc vernisajul expoziţiei „Comunism şi Revoluţie în municipiul Lugoj”.

Marți, 20 decembrie, manifestările vor debuta la ora 10, la cinematograful „Bela Lugosi”, printr-o şedinţă solemnă a Consiliului Local Lugoj, dedicată zilei de 20 decembrie, zi în care Lugojul a devenit al doilea oraş liber de dictatură comunistă.

La ora 11, va avea loc întâlnirea revoluţionarilor la Ceasul Electric – locul de unde a pornit scânteia Revoluţiei la Lugoj, după care va fi restabilit traseul străbătut de coloana revoluţionară în seara zilei de 20 decembrie 1989, între primărie şi unitatea militară de pe strada Timişoarei, cu depuneri de coroane de flori şi oficierea de slujbe religioase la crucea din faţa Primăriei Lugoj, la troiţa din faţa benzinăriei OMV, la Monumentul Revoluţiei din faţa unităţii militare de pe strada Timişoarei, precum şi la mormintele celor trei eroi lugojeni din Cimitirul Ortodox şi din Cimitirul Catolic.

Manifestările vor continua de la ora 17, printr-o retragere cu torţe pe traseul Ceasul Electric – Podul de Fier – Primărie – Universitatea Europeană Dragan, unde, de la ora 18,  va avea loc tradiţionalul concert de colinde susţinut de Corul „Ion Vidu”.

De la ora 19, la restaurantul Acapulco va avea loc un dineu în onoarea revoluționarilor lugojeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.