100 de ani de la înfiinţarea Diviziei 18 Mecanizată „Decebal”, aniversați la Lugoj

Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere „Locotenent-erou Petre Laţcu” din Lugoj a aniversat, sâmbătă, împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Diviziei 18 Mecanizată „Decebal” din Banat.

Manifestarea a debutat cu o scurtă reconstituire istorică a drumului de luptă al acestei mari unităţi, desfăşurată de un grup de tinere, în uniforme militare simbolice, din cadrul Detaşamentului de fete al asociaţiei, reprezentative pentru armata română, ungară, germană şi sovietică, ca foşti aliaţi şi apoi inamici.

Au participat cadre militare în rezervă şi retragere din Lugoj, Timişoara, Caransebeş, Reşiţa, Oţelu Roşu, Caracal şi Făget, precum și veteranul de război Nicolae Streian, în vârstă de 93 de ani. Au mai fost prezenţi reprezentanţii comunității germane şi maghiare din Lugoj.

Participanții la eveniment au adus și un omagiu cadrelor militare din fosta divizie mecanizată, o jerbă fiind preluată de cei din Timișoara și depusă în faţa fostului comandament al diviziei din capitala Banatului.

Diviziei 18 Infanterie a fost înfiinţată cu doar câteva zile înainte de intrarea României în Primul Război Mondial, la 1 august 1916, prin Înalt Decret al Ministerului de Război, la comanda marii unităţi fiind generalul-maior Alexandru Referendaru. În perioada august-noiembrie 1919, Divizia 18 Infanterie a participat la operaţii în cadrul Grupului Central al Armatei a 3-a, iar din mai 1919, la operaţia de acoperire pe Tisa, constituind Grupul de Sud.

Divizia a participat în august 1944 şi la luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord şi a Cehoslovaciei. La 9 iunie începea marşul spre ţară, iar la 2 august 1945 era dislocată la Oradea, unde a rămas până în anul 1949.

În 1951, Divizia 18 Infanterie s-a transformat în Divizia 55 Infanterie, dislocată în garnizoana Timişoara, iar în 1961 marea unitate s-a transformat în Divizia 18 Mecanizată. La 23 octombrie, divizia a fost redenumită Divizia 18 Mecanizată „Decebal”. La 2 aprilie 1994 marea unitate a fost restructurată, luând fiinţă comandamentul Corpului 5 Armată „General Ion Dragalina” şi comandamentul Brigăzii 18 Mecanizate.

La 1 august 2000, Corpul 5 Armată s-a desfiinţat, iar în garnizoana Timişoara a rămas comandamentul Brigăzii 18 Teritoriale „Decebal”. Desfiinţat la 14 decembrie 2004, comandamentul s-a reînfiinţat la 1 noiembrie 2009, subordonându-se, de această dată, Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Între anii 2012-2013, Brigada 18 Infanterie „Banat” a participat la o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan.

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființare, Drapelul de luptă al Brigăzii 18 Infanterie „Banat” a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler cu însemn de război pentru militari, decoraţie pe care preşedintele României, Klaus Iohannis, a oferit-o Brigăzii 18 Infanterie „Banat” în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul marii unităţi în îndeplinirea misiunilor specifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.