100 de ani de la constituirea primului regiment românesc înființat în Transilvania și Banat după Marea Unire

Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere „Locotenent-erou Petru Laţcu” din Lugoj a aniversat împlinirea a 100 de ani de la constituirea Regimentului 90 Infanterie, primul regiment românesc înfiinţat în Transilvania şi Banat după Marea Unire.

La manifestarea care s-a desfăşurat în incinta restaurantului „Speranța” au participat foste cadre militare care au activat în unitatea lugojeană, precum și doi veterani de război: colonel (r) Nicolae Streian (95 ani; din Regimentul 96 Infanterie Caransebeș, participant la luptele de la Păuliș) și locotenent (r) Damian Vasiescu (din Regimentul 5 Roșiori Lugoj, participant la eliberarea României, Ungariei și Cehoslovaciei, fiind rănit de două ori și decorat de sovietici).

Un grup de tinere din Detaşamentul de Fete al asociaţiei, în uniforme militare, au prezentat o scurtă reconstituire a istoriei unităţii, de la înfiinţare, în anul 1919, şi până la desfiinţare, în anul 1999. Spectacolul militar de reconstituire a drumului de luptă și a pregătirii pentru luptă a unității a fost susținut de: Eliza Grancsa, Denisa Subțire, Maria Mathe, Ana Maria Cereanțu, Alexia Popovici, Carla Slabu, Maria Pădurean și Ionela Focșa, de la Liceul Valeriu Braniște, Liceul Iulia Hașdeu și Școala Gimnazială Nr. 3, coordonate de prof. Gabriela Paulescu (moderator).

Invitați de onoare au fost: maior (r) Cătălin Țeposu (pentru fostele unități de artilerie din Lugoj), maistru militar (r) Cornel Petrache (pentru fosta unitate de rachete tactice din Lugoj) și colonel doctor Mircea Tipei (pentru  Ministerul de Interne Lugoj).

În cadrul evenimentului a fost citit și mesajul transmis asociației de către Gabriel Beniamin Leș, ministrul Apărării Naționale:

“Anul acesta, la 100 de ani de la înființarea Regimentului 90 Infanterie din Lugoj, sunt bucuros să vă transmit respectul și aprecierea mea pentru această inițiativă de a aduce în memoria contemporană jertfa înaintașilor. Regimentul 90 Infanterie a fost prima unitate militară românească înființată în Transilvania după Marea Unire. Astfel de acțiuni au rolul de a prețui acțiunile eroice ale înaintașilor și sunt o lecție de patriotism pentru noua generație. Felicit Asociația Militarilor în Rezervă și Retragere “Locotenent-erou Petre Lațcu” din Lugoj, pentru inițiativa de a înființa Detașamentul de Fete, compus din voluntare de diferite naționalități, vârste și ocupații, care pun în scenă spectacole militare comemorative. Cred că doar așa putem păstra pe mai departe trecutul, valorile și principiile pe care înaintașii noștri le-au transmis cu sacrificii și stăruință. Omagiu pe care îl putem aduce astăzi eroilor noștri este acela de a le împlini idealurile mărețe pentru care au luptat și de a-i hărăzi, astfel, la o veșnică neuitare. Vă doresc în primul rând multă sănătate și vă asigur de tot sprijinul și toată considerația mea”.

Regimentul 90 Infanterie a fost înfiinţat la 25 ianuarie 1919 în Garnizoana Sibiu, după care, între anii 1952-1958 a activat în sud-vestul Banatului, ocupând un aliniament de apărare bazat pe cazemate împotriva unui eventual atac din partea Iugoslaviei, iar în anul 1958 a fost dislocat în Garnizoana Lugoj, unde a activat până în anul 1994, când a fost transformat în brigadă, care, apoi, în anul 1999, a fost desfiinţată.

Aniversarea a fost organizată cu sprijinul financiar al consilierilor lugojeni PNL Mihai Anghel, al cărui tată a făcut parte din acest regiment, și Bogdan Blidariu.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.