Scutiri la plata obligațiilor fiscale, pentru… datornici

Consiliul Local Lugoj a aprobat un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Francisc Boldea, care prevede „anularea accesorilor în cazul obligațiilor bugetare restante la data de 31.12.2018 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabilii de pe raza administrativ-teritorială a municipiului Lugoj, existente în evidența Serviciului Impozite și Taxe”.

Beneficiază de prevederile acestei hotărâri, emisă în plină campanie electorală, debitorii persoane juridice, persoane fizice sau entităţi fără personalitate juridică, care la data de 31 decembrie 2018, inclusiv, figurau cu obligaţii bugetare principale restante administrate de organul fiscal, sub un milion de lei.

De această prevedere pot beneficia și datornicii, persoane fizice sau entități fără personalitate juridică, aflați în evidențele serviciului fiscal cu obligații principale restante, la data de 31 decembrie 2018, de un milion de lei sau mai mari.

Conform proiectului de hotărâre, prin obligații bugetare principale restante la 31 decembrie 2018, inclusiv, se înțelege:

  • obligații bugetare pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată până la 31 decembrie 2018 inclusiv;
  • diferențele de obligații bugetare principale stabilite prin decizie de impunere comunicate până la data de 31 decembrie 2018 inclusiv, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut la art. 156 alin (1) din Codul de procedură fiscală;
  • alte obligații de plată individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal în vederea recuperării la data de 31 decembrie 2018 inclusiv;
  • obligații bugetare declarate de debitor sau stabilite de organul fiscal competent prin decizie după data de 1 ianuarie 2019 aferente perioadelor fiscale de până la 31 decembrie 2018.

Nu sunt considereate obligații de plată restante la 31 decembrie 2018 inclusiv:

  • obligațiile bugetare pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, la data de 31 decembrie 2018 inclusiv;
  • obligațiile de plată stabilite în acte administrative a căror executare este suspendată în condițiile legii, la data de 31 decembrie 2018 inclusiv.

Numărul estimativ al beneficiarilor este de aproximativ 5.000, iar valoarea estimată a facilităţilor este de aproximativ 5,8 milioane lei, persoanele juridice având de plată circa 3,2 milioane de lei, iar persoanele fizice aproape 2,6 milioane de lei.

Valoarea totală a sumelor datorate la bugetul local de persoanele fizice şi juridice din municipiul Lugoj se ridică la circa 15 milioane de lei (aproximativ șapte milioane de lei de la persoane juridice și opt milioane de lei de la persoane fizice).

Depunerea cererilor pentru a beneficia de aceste scutiri de plată a obligațiilor fiscale este data de 15 decembrie 2019, iar termenul de soluționare de către organul fiscal a cererilor depuse este data de 31 decembrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.