Sărbătoare ucraineană: Poetul Taras Șevcenko a fost omagiat la Lugoj (FOTO)

Marele poet național și pictor al Ucrainei, Taras Grigorovici Șevcenko (9 martie 1814 – 10 martie 1861), a fost omagiat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Lugoj.

Manifestările au debutat la Biserica Ortodoxă Ucraineană „Sfântul Volodemer”, printr-o slujbă de pomenire, oficiată de P.On. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, și au continuat la bustul marelui poet, situat în apropierea lăcașului de cult, unde au fost depuse coroane și flori din partea autorităților locale și județene, a Uniunii Ucrainenilor din România și a Uniunii Ucrainenilor din județul Timiș, iar Corul „Şovcova Trava” („Iarba de mătase”), cel mai vechi ansamblu coral al etnicilor ucraineni din județul Timiș, dirijat de Savana Albiciuc, a interpretat câteva cântece în limba ucraineană.

Manifestarea, desfășurată sub genericul „Taras Şevcenko – 204 ani de la naştere”, a continuat la Universitatea Europeană Drăgan, unde a fost prezentat un program artistic, susținut de către formații artistice de la Colegiul Național “Iulia Hasdeu” Lugoj, școlile gimnaziale din Ştiuca, Dragomireşti, Pietroasa Mare, Bârna – Pogăneşti și Bethausen, precum și de unul dintre membrii Trio-ului Hrin, din Remetea Mică.

Au rostit alocuțiuni deputatul Nicolae Miroslav Petrițchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Traian Stancu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, precum și viceprimarul municipiului Lugoj, Cristian Galescu.

La eveniment au mai participat: Elvira Codrea, consilier în Ministerul Educației Naționale, consilierul local lugojean Fedor Mașniță, Ivan Liber, prim-vicepreședinte UUR, alți lideri ai Uniunii Ucrainenilor din România, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar al Județului Timiș și ai ucrainenilor din Banat.

Manifestarea a fost coordonată de Gheorghe Hleba, președintele UUR-Timiș, și de Ioan Covaci, președintele UUR Lugoj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.