Propunere liberală pentru bugetul local pe 2020: finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui nou spital

Liberalii lugojeni au anunțat că vor propune alocarea în bugetul local pe anul 2020 a fondurilor necesare întocmirii unui studiu de fezabilitate privind construirea unui nou spital în Lugoj.

După cum a transmis președintele PNL Lugoj, Claudiu Alexandru Buciu, care intenționează să candideze și pentru funcția de primar al Lugojului, municipalitatea ar trebui să fie pregătită pentru a putea să acceseze fonduri europene pentru construirea noului spital.

„Începând cu 2021, comunitățile locale din Romania vor putea accesa fonduri europene pentru construcția de spitale noi. Va trebui să fim pregătiți. Condiția esențială este aceea de a lua startul cum trebuie, de a fi printre primele comunități locale care vor cere aceste fonduri, pentru că sacul nu va fi fără fund. Însă pentru asta trebuie să identificăm o locație în care intenționăm să construim viitorul spital și să avem măcar un studiu de fezabilitate întocmit în mod profesionist. Și încă ceva: s-ar putea ca una dintre condiții să fie legată de lipsa arieratelor… În prezent Spitalul are datorii totale de 3.976,45 mii RON (40 de miliarde lei vechi) din care arieratele sunt în cuantum de 3.159,31 mii RON (32 de miliarde de lei vechi). Asta în condițiile în care în ultimul an aceste datorii au început să-și stopeze tendința de creștere înregistrată în ultimii ani. Dacă nu creștem calitatea și eficiența financiară a actului medical în raport cu cei care decontează serviciile medicale prestate, nu vom putea reduce aceste datorii până la zero. Iar calitatea și eficiența financiară a actului medical nu țin doar de personalul medical ci și de condițiile de cazare, de dotările spitalului, de reducerea cheltuielilor de funcționare și de furnizarea de noi servicii. Toate acestea, fără sprijinul financiar consistent al Primăriei Municipiului Lugoj – proprietarul de drept al Spitalului – vor rămâne doar un deziderat firesc dar, din păcate, imposibil de atins. Locația cea mai potrivită pentru construirea unui spital nou rămâne curtea actualului Spital, unde există suficient spațiu. Avantajul major este acela că am putea finaliza rapid documentele pentru finanțare, nefiind necesar să întocmim un PUZ, funcțiunea de spital regăsindu-se deja în PUG-ul actual al Lugojului. Cu cât mai repede vom finaliza documentațiile, cu atât mai repede vom putea să începem construcția noului spital. Pe perioada lucrărilor pacienții urmând a fi îngrijiți în actuala clădire a spitalului în care condițiile vor trebui totuși în paralel îmbunătățite”, a declarat Claudiu Alexandru Buciu.

Președintele PNL Lugoj a mai menționat că, dacă administrația PSD a Lugojului nu va susține acest proiect, liberalii vor începe procedura de strângere de semnături pentru construcția unui  nou spital și va solicita Consiliului Local declanșarea unui referendum local pe această temă.

„Consilierii locali ai PNL au propus în ultimii doi ani (ca amendament la proiectul bugetului local) alocarea de sume necesare pentru întocmirea acestui studiu de fezabilitate. De fiecare dată, Boldea si consilierii locali ai PSD s-au opus. Probabil doar pentru că propunerea nu venea de la ei, pentru că, omenește, nu are sens opoziția lor. Am sperat totuși că primarul actual va prelua propunerea în proiectul de buget pentru anul 2020. În zadar! Astfel ne vedem nevoiți să propunem din nou Consiliului Local alocarea de sume pentru întocmirea acestui studiu, fără de care nu vom putea accesa fonduri europene pentru construcția unui spital nou la Lugoj. Sperăm ca mintea de pe urmă să-i determine pe actualul primar și pe consilierii PSD să aprobe această propunere ce vine în realitate de la lugojeni și nu neapărat de la consilierii locali ai PNL. Nu putem da cu piciorul unei asemenea șanse, ar fi un gest inconștient și care ar putea fi echivalat cu trădarea intereselor legitime ale lugojenilor. Bătutul cu cărămida în piept nu se mai aude niciunde dacă nu-i pe aceeași frecvență cu nevoile lugojenilor. În istorie rămân aleșii care fac ceva trainic, iar nu cei care zugrăvesc fațade și asfaltează același drum tot la doi ani. În cazul în care, nici de această dată, primarul și consilierii PSD nu vor aproba această alocare de fonduri, PNL Lugoj va începe procedura de strângere de semnături pentru construcția unui spital nou la Lugoj și va solicita Consiliului Local (majoritar PSD – n.r.) declanșarea unui Referendum Local pe aceasta temă, referendum care să aibă loc odată cu alegerile locale de anul acesta. Lugojul nu mai poate rămâne la mâna unei clase politice aflată mereu pe contrasens cu interesele comunității locale”, a mai precizat Claudiu Alexandru Buciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.