Salba de biserici din lemn din estul județului Timiș, adevărate perle arhitectonice ce dăinuie de trei-patru veacuri, trebuie salvată

Mitropolitul Banatului a inițiat, la sfârșitul săptămânii trecute, o acțiune pentru salvarea celor 17 biserici din lemn din estul județului Timiș.

Bisericile din lemn din estul județului Timiș, care poartă o istorie multiseculară, fiind declarate monumente cu valoare de patrimoniu, trebuie salvate, dar prin intervenția specialiștilor, iar preoții care le au în păstorire au fost instruiți în acest sens, a declarat vineri, pentru AGERPRES, mitropolitul Ioan al Banatului.

În acest sens, mitropolitul Banatului i-a reunit pe toți preoții ortodocși care au în administrarea parohială biserici din lemn, din zonele Lugoj și Făget, la un seminar în care arhitecți și cadre universitare de la Universitatea Politehnica Timișoara i-au informat asupra modului în care se poate interveni asupra unor astfel de obiective de patrimoniu și care este cadrul legal.

Acțiunea este o prelungire a proiectului intitulat ”Biserici Înlemnite din Banat”.

”Salvarea acestor ‘potire din lemn’ ale spațiului bănățean este o misiune nobilă, dar și plină de responsabilitate și nu trebuie să se intervină sub nicio formă de reparații, zidiri, renovări sau asupra picturilor de către persoane nespecializate, pentru că se poate face mai mult rău, uneori iremediabil. La Mănăstirea de la Românești au conferențiat, joi, cadre universitare de la Arhitectură, de la Universitatea Politehnica Timișoara, în sensul păstrării și conservării acestui patrimoniu și am reunit toți preoții din zonele Lugoj și Făget, care au în parohiile lor biserici de lemn. La sfârșitul secolului IX, începutul secolului XX, în întreg Banatul existau peste 500 de biserici de lemn, iar azi mai sunt 56 de biserici, din care 26 sunt pe teritoriul județului Timiș”, a relatat Mitropolitul Ioan al Banatului.

Potrivit acestuia, la seminar au fost prezentate reguli și moduri de păstrare și conservare a acestor monumente, a fost prelucrată o parte din legislația monumentelor istorice, dar s-a vorbit și despre ”punerea în valoare a unor cruci funerare din unele cimitire, pe care sunt inscripționate numele celor care au adormit acolo, iar pe unele dintre ele sunt inscripționate și date istorice care, toate, istorisesc și sunt dovezi despre vechimea lor, fiind elemente de atestare documentară a satelor respective”.

Întrucât lemnul din care sunt făurite aceste biserici este un material extrem de inflamabil, mai ales că este uscat de ani, preoților prezenți la seminar le-au fost prezentate sisteme de încălzire noi în aceste biserici, pentru a se evita încălzirea cu foc deschis ce poate provoca incendii.

”Referitor la pictura acestor monumente, preoții au fost înștiințați că se interzice cu desăvârșire persoanelor neautorizate să încerce să intervină în restaurarea picturii din asemenea biserici”, a mai punctat ÎPS Ioan al Banatului.

Pe de altă parte, specialiștii au atras atenția asupra păstrării unui spațiu de protecție în jurul acestor biserici din lemn, prin interzicerea de a se construi în apropierea lor a unor clădiri cu alte destinații, care ar putea aduce o atingere oarecare acestora.

”Este necesară păstrarea lor într-un ambient cât mai natural și mai apropiat de cel în care au fost ele construite, în urmă cu sute de ani. Sunt monumente istorice, au pictură veche, iar salvarea și păstrarea acestui patrimoniu monastiresc și cultural românesc este o datorie a noastră, a tuturor”, a conchis Mitropolitul Banatului.

Salba de biserici din lemn din Timiș, adevărate perle arhitectonice ce dăinuie de trei-patru veacuri, își poartă cu smerenie frumusețea zămislită de mâinile unor meșteri fără de seamăn și atrag, mai ales vara, mulțime de turiști de prin părțile locului ori din depărtate meleaguri străine. Cele mai multe dintre ele răsar în apropierea pădurilor din estul județului, în zona înfrățită cu muntele.

Fiecare dintre aceste sfinte lăcașe, în care poți intra doar aplecându-ți capul, pentru că au fost astfel construite încât să nu poată intra păgânii călare în sfintele altare, își are propria legendă, al căror farmec le apropie și mai mult de sufletul călătorului, asemeni bunicilor care știu să țeasă povești pe-nserate, pentru nepoți.

Așezată în zona deluroasă a Banatului, biserica din Poeni a fost făurită în anul 1800, după ce a fost dărâmat lăcașul de cult preexistent în sat. Construită în formă de navă, ce trimite cu gândul la credinciosul Noe, prin care Dumnezeu a ”refăurit” lumea, biserica este așezată într-o frumoasă poiană și se remarcă un original mod de protejare a pereților din bârne de stejar prin placarea cu șindrile în exterior.

Nu departe de Poieni, în localitatea Margina se află două astfel de biserici din lemn, piese de patrimoniu. Una este așezată chiar în centrul comunei, fiind construită în 1737 și are unul dintre cele mai vechi clopote din Banat.

La câțiva kilometri, se află biserica din lemn de la Jupânești, unde și cuiele sunt rostuite din lemn, dar totuși mai mențin legați pereții acestei bijuterii multiseculare.

În toamna trecută, șindrila celei mai vechi biserici de lemn din județul Timiș, Crivina de Sus, ridicată în 1676, transformată de intemperii într-un morman de bucăți de lemn putred, a devenit pentru o săptămână subiectul unei expoziții-manifest organizate la Galeria Subterană și Studio Art a Direcției Județene pentru Cultură, în cadrul proiectului intitulat „Biserici Înlemnite din Banat”.

Județul Timiș a pierdut de-a lungul anilor peste 300 de biserici din lemn, majoritatea dintre ele construite în interioarele cimitirelor vechi sătești, iar un grup de tineri arhitecți, peisagiști și antropologi timișoreni au constituit o echipă interdisciplinară care caută soluții pentru salvarea acestui patrimoniu bănățean. Soluțiile identificate de ei vor putea fi folosite și pentru celelalte biserici din lemn din țară.

„Din 339 (de biserici din lemn, n.r.) am rămas cu 17 monumente de lemn de această natură în Banat, dar sunt multe și în țară și este un efort incredibil pentru a le conserva, pentru că patrimoniul de lemn este un subiect de nișă”, declara în toamnă, pentru AGERPRES, președintele Asociației Peisagiștilor din România (ASOP) — filiala teritorială de Vest, peisagistul Andrei Condoroș.

În Timiș sunt și astfel de biserici complet distruse, care nu mai pot fi recuperate, un exemplu fiind biserica de la Povergina, care a ars complet în urmă cu doi ani.

Lugoj Expres Salba de biserici din lemn din estul județului Timiș, adevărate perle arhitectonice ce dăinuie de trei-patru veacuri, trebuie salvată salvarea bisericilor din lemn patrimoniu monumente Mitropolitul Ioan Mitropolitul Banatului bisericile din lemn

 

(sursa: AGERPRES)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.