Ministrul Afacerilor Interne, la Lugoj! Marcel Vela a inspectat zonele inundate, a avut o ședință cu echipa de conducere a intervenției și a felicitat pompierii aflați la datorie

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a efectuat, vineri, o vizită în zonele afectate de inundații din judeţele Caraş-Severin şi Timiş, poposind și la Lugoj, unde nivelul apei râului Timiș a depăşit cu 13 centimetri nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005.

Ministrul Marcel Vela a fost însoțit de secretarul de stat în Ministerul Mediului, Leonard Achiriloaei, directorul general al Administraţiei Naţionale “Apele Române”, Ervin Molnar, şi de şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Dan-Paul Iamandi.

Înainte de a ajunge pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor din Lugoj, unde ISU Timiș a instalat cu Centru de comandă mobil, ministrul Marcel Vela a suvolat zonele inundate unde digul de protecție a cedat și viitura a acoperit terenurile agricole, apoi a avut o ședință cu echipa de conducere a intervențiilor în zonele afectate de inundații și a felicitat pompierii aflați la datorie, unii dintre ei veniți din județele Olteniei pentru a apăra Lugojul de inundații.

„Am văzut ce s-a întâmplat în aval de Lugoj, unde digul râului Timiș a cedat într-o zonă agricolă. Am constatat că nu este un pericol foarte mare deoarece deversarea se face într-o zonă sigură și nu afectează localități sau alte lucruri care pot crea pagubbe mari. Este vorba doar de o fermă și plantațiile din jurul ei. Deci, acolo nu e o aglomerare umană. Am avut un briefing cu cei care conduc aici tot ceea ce ține de gestionarea și decizia intervenției în aceste momente complicate. Am avut o întâlnire și cu forțele Ministerului de Interne și cu băieții care au venit din alte județe – Mehedinți, Olt, Dolj sau Teleorman, băieți care au fost primiți cu prietenie și camaraderie de cei din Timiș, care au asigurat aici o tabără de cazare și de intervenție în caz de nevoie. Spre bucuria noastră nu a fost nevoie de o intervenție în forță pentru că aici, la Lugoj, nivelul Timișului a început să scadă și cota de atenție se îndreaptă spre o zonă mai sigură, dar în același timp suntem vigilenți pentru că încă în amonte este avertizare de cod roșu de ploi. Trebuie să gestionăm cu multă înțelepciune tot ceea ce se întâmplă în amonte, inclusiv cu zona acumulărilor hidrografice și cu tot ce ține de intervenția operativă, pentru că principalul nostru scop este salvarea vieților. Și așa cum ați văzut inclusiv ieri, în Caraș-Severin, am salvat 20 de persoane, dintre care 12 copii. Și nu avem victime, nici în Timiș, nici în Caraș-Severin. Deocamdată, putem spune că viitura s-a stabilizat. Dar nu vreau să induc o stare de mulțumire sau de relaxare în rândul forțelor Ministerului Afacerilor Interne. Toți suntem la datorie, suntem pe baricade și sper să spun acest lucru când, într-adevăr, voi asigura cetățenii din Caraș-Severin, din Timiș și din celelalte județe din țară că a trecut acest pericol, Până atunci, ordinul este: Toată lumea vigilență maximă și la datorie”, a declarat ministrul Marcel Vela.

Ministrul Afacerilor Interne a mai menționat că pagubele produse de inundații vor fi evaluate în fiecare județ, urmând ca Guvernul să ajute persoanele grav afectate.

„Vor fi despăgubiți și proprietarii de terenuri agricole care au suferit pagube și cei care au avut imobile inundate sau toți cei care au avut bunurile afectate de această evoluție și de tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă de avertizări meteorologice. (…) Situația privind evaluarea pagubelor se va centraliza , din toată țara, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Toate autoritățile publice locale vor înainta Prefecturilor situația cu toate pagubele care le-au înregistrat pe suprafața teritorială administrativă pe care o gestionează. Toate se centralizează și vor fi cuprinse într-un act normativ, pentru a primi despăgubiri. Am încredere că și autoritățile locale, prin primari, vor fi operative, la fel și Prefecturile, iar noi, ca Guvern, vom lua măsurile cele mai bune pentru a compensa aceste pierderi. Avem toată susținerea și promisiunea domnului prim-ministru Ludovic Orban și a colegilor din Guvern că sunt alături de toți cetățenii care au avut de suferit în această perioadă”, a mai spus ministrul Marcel Vela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.