Mica Unire, celebrată la Lugoj

Municipalitatea lugojeană a sărbătorit, la fel ca în fiecare an, Unirea Principatelor Române, printr-un scurt ceremonial desfășurat în fața Primăriei Lugoj.

După ce primarul Francisc Boldea a rostit un scurt discurs, marcând însemnătatea evenimentului, peste 100 de lugojeni și-au dat mână cu mână și s-au prins într-o mare Horă a Unirii.

În horă, alături de membrii Ansamblului folcloric „Lugojana”, coordonat de Puiu Munteanu, s-au prins şi câţiva locuitori ai urbei, împreună cu primarul Francisc Boldea, viceprimarul Cristian Galescu, consilierul județean Nicu Bădina, consilierii locali Iosif Crăciunescu, Gheorghe Ban, Ioan Barboni, Doris Bondoc  și Liviu Bîndușoni, reprezentanții Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – filiala Lugoj și venerabilul veteran de război Nicolae Streian.

Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 sau ”Unirea Mică” este considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, eveniment legat de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.