Incursiuni în Masoneria lugojeană. Eveniment inedit la English Pub

În acest an, Masoneria lugojeană împlinește 110 ani de existență. Cu acest prilej, joi, 14 martie, cu începere de la ora 19, la English Pub, va avea loc o inedită expoziție cu obiecte caracteristrice masoneriei, sub genericul „Incursiuni în Masoneria lugojeană (1909 – 2019)”.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate câteva exponate deosebite ce definesc masoneria contemporană lugojeană și nu numai: decorații, medalii, plachete, sorturi, colane etc. Totodată, va avea loc și o prezentare a masoneriei și a mărturiilor lăsate de masonii lugojeni.

„Prima atestare a unei loji masonice la Lugoj se găsește într-un document aflat la Arhivele Statului Timișoara și datează din 19 ianuarie 1909, când autoritățile locale aprobă funcționarea lojii Del. Demersurile înființării lojii sunt făcute anterior, când Mare Maestru al Ungariei a fost aromanul Gheorghe Ioanovici, fost vicecomite al Lugojului. Loja lugojeană Meridianus a omagiat acest fapt printr-o medalie emisă în 2009”, a menționat istoricul lugojean Răzvan Pinca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.