Gelu Barbu s-a întors definitiv la Lugoj. Urna cu cenușa marelui balerin și coregraf român a fost înhumată în Cimitirul Ortodox de pe strada Făgetului

Lugojenii i-au adus un ultim omagiu renumitului balerin și coregraf român Gelu Barbu.

Astăzi, la orele amiezii,  urna cu cenușa marelui balerin a fost înhumată în Cimitirul Ortodox Român de pe strada Făgetului, un adevărat Pantheon al culturii bănățene, în prezența a peste o sută de lugojeni, oameni de cultură, reprezentați ai cultelor și oficialități locale.

Serviciul religios a fost oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu P.On. Ioan Cerbu, protopopul ortodox român al Lugojului.

La funeralii a fost prezent atât primarul Francisc Boldea, cât și fostul primar Marius Martinescu, în mandatul căruia marelui balerin i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al Lugojului.

Personalitatea şi activitatea lui Gelu Barbu – care a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler și a fost premiat de preşedintele Indiei, J. Nehru, de Regele Olaf al V-lea al Norvegiei, de Regele Juan Carlos şi Regina Sofia a Spaniei, care l-au onorat cu Titlul de Fiu Adoptiv al Las Palmasului – a fost evocată de primarul Francisc Boldea.

O gardă militară a prezentat onorul şi a tras trei salve de foc.

Vineri, 23 septembrie, de la ora 12, municipalitatea lugojeană va organiza, în memoria balerinului Gelu Barbu, la Cinematograful Bela Lugosi, un simpozion și o proiecție de film despre viața și activitatea marelui coregraf român care s-a născut la 14 aprilie 1932, la Lugoj, fiind nepotul lui Hazi Barbu şi fiul compozitorului Filaret Barbu.

Gelu Barbu a încetat din viaţă în 17 februarie 2016, la vârsta de 83 de ani, în orașul spaniol Las Palmas de Gran Canaria.

 

Distribuie, dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *