Eroii Revoluției din 1989, comemorați de Ziua municipiului Lugoj (FOTO)

20 decembrie 1989 a fost ziua în care Lugojul a fost declarat al doilea oraş liber de dictatură comunistă din România. După 28 de ani, lugojenii şi-au amintit de clipele trăite atunci şi i-au comemorat pe eroii Revoluţiei.

Manifestările dedicate evenimentelor din Decembrie 1989, organizate de Primăria şi Consiliul Local Lugoj împreună cu Asociaţia de revoluţionari „16-21 Decembrie 1989” şi cu Asociaţia Luptătorilor, Participanţilor şi Arestaţilor din Revoluţie – Lugoj, au debutat marți, la orele amiezii, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, unde au fost oferite 1.000 de porţii de fasole cu ciolan şi vin fiert, iar seara, la Muzeul de Istorie și Etnografie, a fost deschisă expoziția „Comunism și Revoluție în municipiul Lugoj”.

Miercuri, manifestările comemorative au început la cinematograful „Bela Lugosi”, cu o şedinţă solemnă a Consiliului Local Lugoj, după care a fost restabilit traseul străbătut de coloana revoluţionară în seara zilei de 20 decembrie 1989, între primărie şi unităţile militare de pe strada Timişoarei, cu momente de reculegere, depuneri de coroane de flori şi oficierea de slujbe religioase la crucea din faţa Primăriei Lugoj, la troiţa din faţa benzinăriei OMV, la Monumentul Revoluţiei din faţa unităţii militare de pe strada Timişoarei, precum şi la mormintele celor trei eroi lugojeni, din Cimitirul Ortodox şi din Cimitirul Catolic.

La manifestări, alături de oficialităţile locale și revoluționarii lugojeni s-a aflat şi Gelu Voican Voiculescu.

Seara a avut loc  o retragere cu torţe, în ritmuri de tobe, pe traseul Universitatea Europeană Drăgan – Primărie – Podul de Fier – Ceasul Electric, la care au participat un grup de revoluționari și colindători. Manifestările s-au încheiat cu un dineu, la restaurantul J’Adore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.