Comunitatea ucraineană din zona Lugojului l-a omagiat pe Taras Grigorovici Șevcenko

Marele poet național și pictor al Ucrainei, Taras Grigorovici Șevcenko (9 martie 1814 – 10 martie 1861), a fost omagiat, vineri, la Lugoj.

Manifestările au debutat la Biserica Ortodoxă Ucraineană „Sfântul Volodemer”, printr-un Te Deum oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu P.On. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, și au continuat la bustul marelui poet, situat în apropierea lăcașului de cult, unde, după intonarea imnurilor naționale ale României și Ucrainei, au fost depuse coroane de flori din partea autorităților locale și județene, a Uniunii Ucrainenilor din România și a Uniunii Ucrainenilor din județul Timiș.

Despre „geniul fără egal a culturii ucrainene” a vorbit Gheorghe Hleba, președintele Uniunii Ucrainenilor din județul Timiș, iar Corul „Şovcova Trava” („Iarba de mătase”), cel mai vechi ansamblu coral al etnicilor ucraineni din județul Timiș, dirijat de Savana Albiciuc, a interpretat două cântece în limba ucraineană.

Au rostit alocuțiuni Nicolae Miroslav Petrițchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România și deputatul ucrainenilor în Parlamentul României, precum și Traian Stancu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Manifestarea a continuat la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”, unde a fost prezentat un program artistic, susținut de ucrainenii din zona Lugojului și de o formație din Tulcea.

La eveniment a participat și Iaroslava Colotelo, vicepreședintele Organizației Femeilor Ucrainene din România, alți lideri ai UUR, fețe bisericești, reprezentanți ai ucrainenilor din Banat.

Au lipsit reprezentanții Primăriei Lugoj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.