Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu” din Lugoj împlineşte venerabila vârstă de 180 de ani

Cea mai prestigioasă instituţie a învăţământului lugojean, Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”,  împlineşte, în această lună, venerabila vârstă de 180 de ani.

La ceas aniversar, profesorul doctor Aurelian Sima, directorul Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu”, a transmis următorul mesaj:

„Începuturile ne duc prin negura vremurilor spre anul de graţie 1837, când în 9/23 octombrie, festivităţile de deschidere a gimnaziului, ridicat într-un timp record, s-au făcut cu mare fast, în prezenţa autorităţilor comitatului, a corpului profesoral, a elevilor şi a unui public numeros.

De 180 de ani, edificiul monumental îşi reflectă imaginea în apele Timişului, adevărată citadelă a luminii dobândite prin învăţătură şi cunoaştere. În sălile de clasă, în cabinete şi laboratoare generaţiile se succed îndrumate şi modelate de oameni care se dăruiesc nobilei profesiuni de dascăl, ducând mai departe, în timp şi spaţiu, bunul renume al şcolii româneşti. În timp, pentru că de aproape două secole, în ciuda capriciilor istoriei, a reaşezărilor geopolitice, a reorganizărilor administrative şi a deciziilor vremelnice, liceul şi-a continuat neîntrerupt activitate. În băncile sale s-au plămădit caractere şi tot de pe ele şi-au luat zborul cele mai îndrăzneţe visuri adolescentine. În spaţiu, pentru că unele au devenit repere luminoase  pe firmamentul ştiinţei, tehnicii, artelor şi literelor româneşti, iar altele au intrat în circuitul mondial de valori. Dar mai presus de orice s-au format ca oameni adevăraţi, beneficiind de o instruire şi o educaţie de înaltă calitate, menite să le asigure cariera şi integrarea profesională.  

“Ne mândrim cu trecutul, ne asumăm prezentul şi avem privirea aţintită spre viitor”, ar spune oricare dintre elevii sau profesorii care în aceste zile de octombrie, reprezintă, dincolo de cadrul fizic, sufletul acestei citadele a cunoaşterii. În Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”, generaţiile prezente continuă buna tradiţie a înaintaşilor. Pregătirea didactică şi competenţa profesională a corpului profesoral se conjugă, în mod fericit cu dorinţa de cunoaştere, ambiţia şi spiritul de competiţie al elevilor, realitate reflectată în notele şi premiile obţinute de elevi atât la examenele naţionale, la cele de admitere în învăţământul superior, cât şi în premiile la olimpiade şi concursuri şcolare. Orice aniversare, fie ea şi de suflet, prilejuieşte şi un moment de bilanţ. Astfel, în anul şcolar trecut, în primele zece medii ale judeţului la examenul de bacalaureat, s-au regăsit trei elevi de la Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”(de altfel, singurul liceu al judeţului cu o asemenea perfor-manţă!). Promovabilitatea la acest examen al maturităţii a fost de 90%, mult peste media judeţului şi peste cea la nivel naţional, în competiţie cu cele mai bune licee, iar la examenul de evaluare naţională, la diciplina matematică, s-au obţinut patru note 10. 96% din absolvenţii claselor a VIII-a au devenit liceeni ai aceluiaşi colegiu, fiind admişi pe primele locuri la cele mai râvnite profiluri.

La fazele judeţene ale concursurilor şi Olimpiadelor şcolare, strădania elevilor şi a profesorilor lor a fost recompensată cu 78 de premii şi menţiuni şi 12 calificări la faza naţională. La faza naţională, cele două premii I, la matematică şi germană, premiul II la logică, cele două menţiuni la engleză şi chimie, cele două medalii de bronz la TIC au constituit motive de emulaţie şi mândrie. Din cele zece premii I, obţinute la nivel naţional de judeţul Timiş, două sunt de la Brediceanu. Sunt rezultate care continuă spiritul competitiv al colegiului, certifică aceleaşi aspiraţii spre desăvârşirea intelectuală şi spre un viitor plin de promisiuni.

Cu speranţa unui an plin de succese, la ceas aniversar,  directorul Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu”, profesor doctor Aurelian Sima urează tuturor elevilor, colegilor, absolvenţilor, prietenilor şi partenerilor, în bună tradiţie academică:

                                            VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!

La mulţi şi luminoşi ani, Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.