Bucătăria tradiţională românească în anul Centenarului, la Liceul ”Valeriu Branişte”

Gastronomia românească este un melanj de savoare şi culori, de obiceiuri şi tradiţii. Prin această activitate s-a încercat promovarea preparatelor româneşti şi evidenţierea dăinuirii tradiţei gastronomice de-a lungul anilor. Una dintre felurile de mâncare tipic românească este mămăliga. Aceasta se obţine din făină de porumb şi poate avea diferite adausuri. Elevii clasei a X – a E au realizat acest tradiţional fel de mâncare, servindu-l alături de alte preparate tradiţionale româneşti precum: slănina, cârnaţi, brânză etc. Încercând să îmbine tradiţionalul cu modernul, elevii clasei a XI-a C au realizat deserturi şi băuturi de actualitate. Activitatea a fost coordonată de prof. Cut Flavia, prof. Borlovan Ioan şi prof.Ilieş Marcela.

Lugoj la 685 de ani. La o asemenea activitate, Liceul Tehnologic ”Valeriu Branişte”, a găsit de cuviinţă că nu se poate trece peste un eveniment deosebit de important, de a aniversa cu acest prilej şi municipiul Lugoj la 685 de ani, atestat documentar în anul 1333. Cu acest prilej, în mod simbolic a fost desemnat „primar de o zi” a municipiului Lugoj elevul Claudiu Melenciuc căruia eleva Alexandra Captalan ca “secretară de o zi”  i-a aşezat eşarfa de primar. În această situaţie legat de istorie, au fost mobilizate elevele din Colegiu membre voluntare în Detaşamentul de Fete al Asociaţiei Militarilor în Rezervă “Locotenent-erou Petre Laţcu” din Lugoj, care au desfăşurat un scurt spectacol militar de  reconstituire istorică a oraşului Lugoj din perioada modernă: Alexandra Veconi (purtătoare a Drapelului Naţional), Maria Mate (armata austro-ungară), Anda Ionescu (armata sârbă), Camelia Imbrea (armata franceză), Cosmina Hartiba (jandarmii români), Carina Heim, Ionela Focşa şi Mădălina Vidu (armata română), Eliza Grancsa şi Marta Balan (armata sovietică).

Invitat de onoare a fost colonel în retragere veteran de război profesor Nicolae Streian în vârstă de 95 de ani, care a ţinut şi un scurt discurs elevilor cu amintiri din luptele de pe Valea Mureşului la Păuliş la care a participat ca infanterist.

Centenarul României Mari. Cu acest prilej s-a prezentat elevilor şi o cronologie a evenimentelor istorice care  au dus  la unirea Transilvaniei şi a Banatului cu România la 1 decembrie 1918, România devenind astfel, România Mare. Manifestarea a fost condusă de prof. Paulescu Gabriela, iar prof. Cosmin Gheorghe, director al liceului, prezent la manifestare, i-a felicitat pe elevii viitori bucătari cu recomandarea ca, după absolvire, să-şi etaleze talentele în ţara noastră, pentru care şi-au dat viaţa în 2000 de ani  milioane de înaintaşi.

Depuneri de coroane. După gustări şi degustări a celor prezenţi, veteranul de război şi trei eleve au depus coroane la mormintele de război din municipiu astfel: la “cetate” veteranul fiind sprijinit de nepoata sa, prof. Cut Flavia în memoria eroilor lugojeni din anul 1241 şi 1598; pe un câmp la ieşirea spre Oloşag în memoria celor 3000 de eroi austrieci căzuţi pentru Lugoj în anul 1695; la cei 108 eroi români din Cimitirul Ortodox din Primul Război Mondial; la cei 282 eroi austro-ungari din Cimitirul Romano-Catolic, o elevă de naţionalitate maghiară şi la cei 28 de eroi sovietici din Parcul Gării, o elevă de naţionalitate ucraineană.

                                                                                                      Prof. Gabriela Paulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.